Keuruulaisessa Mielen Tie -vertaistukiyhdistyksessä valmistaudutaan mielenterveyskuntoutujien ja keskisuomalaisten mielenterveystyötä tekevien järjestöjen ystävänpäivätapahtumaan, joka pidetään kulttuuritalo Kimarassa maanantaina 13. helmikuuta.
Mielen Tien jäsenistöä on kokoontunut Sieväsenkulman toimitiloihin keskustelemaan ystävyydestä. Keskeisenä osana ystävyyden määrittelyä esiin nousee luottamus. Kun elämässä tulee paha tilanne, olisi se ystävä, jolle voi soittaa ja joka voi tulla käymään.
Yhdistyksen hallituksen jäsen Katri Valtonen ja Mielen Tien toimintaan aktiivisesti osallistuva Johanna Nousiainen arvelevat, että aidot ystävät voi laskea yhden käden sormilla. Tärkeää olisi, että jokaisella voisi lähipiirissään olla ainakin yksi luotettava ihminen, jonka kanssa voi jakaa asioita.
Merkityksellisyys tärkeämpää kuin onnellisuus
Onnellisuuden tavoittelusta on tehty nykyihmiselle eräänlainen suorituspakko.
”Emme voi olla onnellisia kaiken aikaa, mutta elämä voi olla hyvää, kun koemme, että meillä on merkitystä. Se on hyvinvoinnin kulmakivi”, Valtonen sanoo.
Ystävyys voi syntyä yhtä hyvin koulussa, harrastuksessa tai muussa yhteisessä toiminnassa, myös sosiaalisessa mediassa. Somea Valtonen ja Nousiainen pitävät kuitenkin kaksitahoisena.
Eri alustoilla voi ylläpitää yhteyksiä, mutta siellä voi myös menettää ystäviä. Keskustelupalstoilla saatetaan sivaltaa kovaa, ja unohdetaan, että se, mitä henkilöstä nähdään jossain viestiketjussa, ei ole koko totuus hänestä.
Teknologian välityksellä ei myöskään olla samalla tavalla lähellä kuin silloin, kun kohdataan kasvokkain. Silti digitekniikka palvelee varsinkin silloin, jos ei jostain syystä pysty lähtemään kotoaan.
Mielenterveyden ongelmia yhä nuoremmilla
Mielenterveyden ongelmista kärsivät nykyään yhä nuoremmat, ja Valtonen uskoo, että nuoria tavoitetaan parhaiten siellä, missä he ovat.
Vielä tällä hetkellä Mielen Tiellä ei ole verkkosivullaan pikaviestimahdollisuutta, mutta yhdistyksen tulevaisuuden tavoitteisiin chattipalvelu voisi kuulua, jos voimavarat sallivat ja rahoitus järjestyy.
”Parhaimmillaan yhdistys merkitsee sitä, että kohdataan ihmisiä, tehdään asioita yhdessä ja löydetään ystäviä”, Valtonen toteaa.
Maanantaisen kaikille avoimen ystävänpäivätapahtuman teema on Älä jää yksin. Mielen Tien lisäksi järjestäjinä ovat Meijän mieli, hyvinvointikaverihanke, mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami, Gradia, Mielenterveyden keskusliitto, Omat avaimet 4You ja Aspa-säätiö sekä Keuruun kaupunki.
Tilaisuudessa kuullaan toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaalakkaa Mielenterveyden keskusliitosta. Aikaisemmin Sydänmaalakka on toiminut kriisityönjohtajana Helsinki Missiossa.
Lue lisää: Mielen tiellä uudet toimitilat keskellä Keuruuta