”Voi kuunnella biisin tai pari ja jatkaa matkaa” – kirjastosta uusi areena muusikoille

Keuruun kirjasto tekee uuden aluevaltauksen antamalla esiintymismahdollisuuksia uusille suomalaisille lauluntekijöille.

Lauluntekijä ja folkmuusikko Jane-Veera Paakkolanvaara valmistautuu ensimmäiseen Kirjastokeikka-tapahtumaan kotonaan Keuruulla.

22.1. 19:30

Kirjastokeikka tuo kevään aikana elävää musiikkia Keuruun kaupungin pääkirjastoon. Idea on keuruulaisen folkmuusikon ja lauluntekijän Jane-Veera Paakkolanvaaran, ja kirjasto lähti siihen mielellään mukaan.

”Olimme jo aiemmin suunnitelleet vastaavanlaista tapahtumakonseptia, joten ajatuksemme osuivat tässä heti erinomaisesti yksiin. Kirjastokeikka-nimikin oli valmiina kulttuurisihteeri Virva Aspin ehdotuksesta”, kirjastotoimenjohtaja Johanna Hämäläinen kertoo.

Musiikkia annoksissa

Tavoitteena on tarjota keuruulaisille musiikkielämyksiä maksutta ja helposti. Samalla elävän musiikin esittäjät saavat uusia esiintymistilaisuuksia.

Paakkolanvaaralla on kokemusta kirjastossa musisoimisesta Jyväskylässä. Tilana kirjasto on Paakkolanvaaran toimiva, koska se antaa kuulijalle mahdollisuuden määritellä itse, millainen annos musiikkia on sopiva.

”Voi kuunnella biisin tai pari tai vain osan jotain kappaletta ja jatkaa matkaa. Aina ei tarvitse erikseen mennä konserttiin, vaan saa nauttia kulttuurista siten kuin jaksaa ottaa vastaan”, Paakkolanvaara sanoo.

Verkostostaan Paakkolanvaara tuntee monia lauluntekijöitä, joiden musiikki ja intohimo tehdä musiikkia puhuttelevat häntä. Yhtenä vaikuttimena Kirjastokeikan synnyttämiseen hänellä on halu tuoda uusia nimiä laajempaan tietoisuuteen.

Omia kappaleita

Kirjastokeikkojen sarjan avaa torstaina 26. tammikuuta Paakkolanvaara omilla kappaleillaan. Hänen instrumenttinsa ovat kitara ja koskettimet.

”Esitän folkiin taipuvia kappaleita, ja laulujeni kieli on suomi. Aiheet nousevat usein ihmissuhteista,” päivätyötään psykologina tekevä Paakkolanvaara kertoo.

Kirjastolla on Hämäläisen mukaan aikomus tuottaa elävää musiikkia tiloihinsa myös tulevaisuudessa. Alkuvaiheessa esiintyjät tulevat Paakkolanvaaran verkostoista. Myöhemmin kirjasto saattaa ottaa tuotannosta enemmän vastuuta niin taloudellisesti kuin sisällöllisestikin.

”Tänä keväänä korvaamme kirjaston budjetista matkakuluja Keuruun ulkopuolelta tuleville esiintyjille. Jatkon rahoitusta pohditaan erikseen”, Hämäläinen sanoo.

Kevään ohjelmistossa kuullaan muiden muassa Ville-Veikko Liekkistä Suolahdesta, Juuso Perälää Jyväskylästä, Noora Herrasta Hämeenlinnasta ja saman perheen kahta muusikkoa Sami Jylhää Petäjävedeltä ja hänen tytärtään Liina-Maija Jylhää Kaustiselta.

Kirjastokeikka soitetaan kerran kuukaudessa.

Kuuntele videoilta makupaloja Jane-Veera Paakkolanvaaran tekemistä biiseistä:

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos