Juhani Järvinen kertoo ukrainalaisen Ilja Repinin taiteesta Kimarassa

Ukrainalaistaitelijan elämällä ja teoksilla on monia yhtymäkohtia Ukrainan nykytilanteeseen sodan kärsimyksissä.

Ilja Jefimovitš Repinin maalaama öljyväriteos kankaalle vuodelta 1903. Kuvassa Repin ja hänen naisystävänsä Natalia Nordmann Terijoen huvilalla.

11.1. 9:45

Kuvataiteilija Juhani Järvinen esittelee ukrainalaisen Ilja Jefimovitš Repinin (1844–1930) taiteilijan uraa ja keskeisintä tuotantoa Kimarassa keskiviikkona 25. tammikuuta. Luennossaan hän nostaa esiin viitisentoista teosta Volgan lauttureista lähtien.

”Ukrainalaisena taiteilijana Repin on pysynyt ajankohtaisena. Hänen elämässään oli monia seikkoja, jotka yhdistävät häntä myös nyt käytävään sotaan Harkovan ja Zaporižžjan alueilla”, Järvinen kertoo.

Vuonna 2006 Järvinen oli järjestämässä Repin-näyttelyä Etelä-Karjalan museossa ja tutki sitä varten tämän maalauksia, luonnoksia ja piirustuksia niin Ateneumissa kuin Pietarin venäläisen museon kokoelmissa.

Järvistä voi syystä pitää Repin-asiantuntijana, sillä tutkimustyönsä ohella hän on myös päässyt valokuvaamaan lähes kaikki Repinin teokset.

Repin kuoli huvilassaan syyskuussa 1930, ja hänet on haudattu huvilan puutarhaan. Huvila tuhoutui sota-aikana mutta rakennettiin sittemmin uudelleen. Yleisölle taiteilijan kiinteistö on ollut avoinna vuodesta 1962 lähtien.

Pitkän taiteellisen uransa aikana Järvinen on toiminut muun muassa Keuruun kansalaisopiston taideopettajana Keuruulla yli kymmenen vuoden ajan.

Repin syntyi Tšuhujivissa Harkovan alueella. Hänen tuotantonsa keskeiset teokset ottavat kantaa ihmisten, yhteiskuntaluokkien ja maiden välisiin suhteisiin.

”Identiteetiltään Repin tunsi olevansa kasakka ja vapauden puolesta puhuja. Tunnetuin tämän tematiikan maalauksista on Kasakat kirjoittavat pilkkakirjettä Turkin sulttaanille”, Järvinen sanoo.

Viimeiset vuotensa Repin asui Suomen-huvilallaan, jonka hän osti Terijoen Kuokkalasta naisystävänsä Natalia Nordmannin (1863–1914) nimiin.

Tammikuun lopun luennon järjestävät yhteistyössä Keuruun kaupungin kulttuuritoimi ja Keuruun taiteilijaseura.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos