Pakkaspäivien kauneutta happi- ja vetyatomeista – Tiedätkö, paljonko on pakkasta, kun jääkiteet ovat leveitä?

Jääkiteitä syntyy, kun vesihöyry härmistyy tai vesi jäätyy. Yli 22 asteen pakkasessa kiteet kasvavat pituutta, sitä lauhemmassa leveyttä. Kun pakkasta on 4–10 astetta, kiteistä muodostuu jälleen pylväitä, ja kun pakkanen lauhtuu lähemmäksi nollaa, kiteistä tulee leveämpiä. Kuusikulmainen kiderakenne 120-asteisine kulmineen syntyy sidoksina aina yhtä happiatomia ja kahta vetyatomia kohden. Oksat, korret tai ikkunalasit tarjoavat hyviä jäätymisalustoja, kun ne jäähtyvät kylmemmiksi kun ilma.

Pakkasasteiden vaihdellessa vaihtelee myös jääkiteiden pituus ja leveys, mikä näkyy hyvin Anu Kokkilan jouluaamuna ottamassa kuvassa Haapamäeltä.

30.12.2022 7:00

Päivän sana perjantaiksi: Siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän. 1. Joh. 4:9.

Päivän sana uudenvuodenaatoksi: Taivasta te kyllä osaatte lukea, mutta ette aikojen merkkejä. Tämä paha ja uskoton sukupolvi vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki. Matt. 16:3–4.

Päivän sana uudenvuodenpäiväksi: Jeesus sanoo: ”Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin.” Joh. 14:12.

Päivän sana maanantaiksi: Kun he olivat tehneet kaiken, mitä Herran laki vaati, he palasivat Galileaan kotikaupunkiinsa Nasaretiin. Lapsi kasvoi, vahvistui ja täyttyi viisaudella, ja Jumalan armo seurasi häntä. Luuk. 2:39–40.

Nimipäiväänsä perjantaina 30. joulukuuta viettävät Taavi ja Taavetti, lauantaina 31. joulukuuta Silvo ja Sylvester, uudenvuodenpäivänä sunnuntaina ei kukaan, ja maanantaina 2. tammikuuta Aapeli.

Aurinko nousee perjantaina 30. joulukuuta kello 9.49 ja laskee kello 14.59, lauantaina 31. joulukuuta aurinko nousee kello 9.48 ja laskee kello 15.00, sunnuntaina 1. tammikuuta aurinko nousee kello 9.47 ja laskee kello 15.02, ja aurinko nousee maanantaina 2. tammikuuta kello 9.47 ja laskee kello 15.04.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos