Murehtimisen mittasuhteita ja kurkistus tulevaisuuteen

Murheen aiheet ja määrä on välillä hyvä laittaa oikeisiin mittasuhteisiin. Tulevaa ei voi ennustaa, mutta epätietoisuuden kanssa on elettävä.

17.12.2022 6:00

Ajat ovat kovat ja varautumiseen kehotetaan joka puolella. Sähkö, vesi, tietoliikenne ja muut elämän perustarpeet ovat olleet viime aikoina uhan alla.

Toistaiseksi asiat ovat sujuneet, mutta kaikilla tilanne ei ole näin ruusuinen. Ei meillä Suomessa, eikä varsinkaan maailmalla.

On toki helppo miettiä tulevaisuutta, kun asiat ovat hyvin. Ymmärrän näkökulman olevan hyvin toinen, jos maailma, nälkä tai vaikka sota ovat tulleet lähelle.

Nyt kun mietin, niin omat murheeni ovat oikeastaan aika pieniä. Tai ainakin korjattavissa. Ei sellaista talvea, joka ei joskus olisi kevääksi taittunut. Ei niin isoa tiskivuorta, joka ei olisi tiskaamalla poistunut. Ei niin pitkää tylsää hetkeä, joka ei olisi joskus iloksi muuttunut. Sähkölasku on käynyt suorastaan hurjaksi, mutta toistaiseksi siitä on selvitty. Näitä esimerkkejä riittää.

Näissä ne murehtimisen mittasuhteet nousevat esiin. Toisten murheita ei auta väheksyä, mutta omia on hyvä välillä laittaa mittasuhteisiin.

”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Mistä sitten olisi syytä huolestua?

Ehkä terveyteen liittyvät asiat ovat sellaisia. Nehän koskettavat ihan kaikkia meitä.

Terveys on siitä jännä asia, että sitä muistaa arvostaa siinä kohtaa, kun ongelmia tulee. Viimeksi tämän on muistanut nuhan taittuessa normaaliin oloon. Koronakin oli, mutta sekin meni aika kevyesti. Välillä vihloo nilkkaa, toisinaan hampaita, mutta ei siis pahempia ongelmia tälläkään saralla. Onneksi näin.

Näitä pohtiessa huomasin, että huolissaan voi olla, mutta ehkä ei pidä murehtia liikaa. Jos pinnistäisin, niin keksisin kyllä isompia huolia. Johtaisiko se oikeastaan mihinkään, kun ei asioista kuitenkaan tiedä etukäteen?

Presidentti Mauno Koiviston mainio ajatus toimii tässä ajassa erittäin hyvin.

”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Tässä on ajatusta. Varautuminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on säilyttää uskonsa hyvään tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on tulevaisuuteen uskova keuruulainen toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos