Tarinoilla on voimaa

Kirjastosta eivät tarinat lopu.

10.12.2022 9:00

Kirjasto tarjoaa pääsyn tuhansiin tarinoihin. Luetpa sitten perinteisen kirjan tai kuuntelet äänikirjan, hyvä tarina viihdyttää, yllättää ja jopa voimaannuttaa.

Ja tarinoilla on voimaa. Historioitsija Yuval Noah Harari on nimennyt tarinankerronnan taidon yhdeksi niistä supervoimista, joiden avulla ihminen on saavuttanut maapallon herruuden.

Eipä tarvitse kuin luoda silmäys tämän päivän maailmanpolitiikkaan, niin uskoo tuohon teoriaan. Tarina on voimakas ase. Se liikuttelee isoja ihmismassoja ja muuttaa jopa valtioiden rajoja.

Myös pienemmässä mittakaavassa tarinalla on merkitystä. Hyvän tarinan parissa rentoutuu. Sen avulla saa hetken hengähdyksen tai pakopaikan arjesta. Ja kuinka turvallinen tunne tuleekaan, kun yöpöydällä odottaa pino kirjoja lukuvuoroa.

Tarinoista parhaita ovat ne, joissa on taattu onnellinen loppu. Kaikenlaista mutkaa voi olla matkassa, mutta lopulta kaikki päättyy hyvin. Niinpä vanhemmat saavat lukea saman tarinan jälkikasvulleen uudelleen ja uudelleen. Tuttu tarina tuo turvaa.

Joskus tarina on niin voimakas, ettei uutta kirjaa voi aloittaa heti. Tarinan valtapiiristä menee aikaa vapautua. Moni hakeekin kirjastosta ammattilaisapua, jotta suosikkisarjan loppuun luettuaan löytäisi uutta yhtä koukuttavaa luettavaa.

Onneksi tarinat ovat loppumaton luonnonvara. Eikä niistä nauttiakseen tarvitse muuta kuin kirjastokortin ja lukutaitoa.

Hanne Rokkonen

Keuruun kaupunginkirjasto

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos