Hoosianna, Kuningas – Uusi kirkkovuosi alkaa kuninkaallisella teemalla

Hoosiannaan sisältyy rukous: ”Auta, pelasta.”

27.11.2022 10:00

Vanha kirkkovuosi päättyi viimeisen tuomion todellisuudesta kertovaan Kristuksen kuninkuuden sunnuntaihin. Kuningasteemalla aloitetaan myös uusi vuosi.

Tällä kertaa hänen majesteettinsa ei ilmaise valtaansa suurieleisesti, vaan ratsastaa Jerusalemiin jopa naurettavan oloisesti pienellä aasilla.

Kansa on kuitenkin perillä Jeesuksen asemasta ja olemuksesta. Hoosianna on juuri kuninkaalle osoitettu huudahdus, johon riemun, ihailun ja kunnioituksen lisäksi sisältyy rukous: ”Auta, pelasta.”

Virren 3 sanat yhdistettynä valoisan juhlavaan sävelmään tuovat esille hoosiannan eri ulottuvuuksia.

Hoosianna! huudetaan, kuningas nyt saapuu tänne. / Tulkaa tietä raivaamaan palmun lehvät käsissänne. / Tervehtikää saapujaa, valtiaanne valitkaa. / Hoosianna! laulaen käymme vastaan Messiasta. / Nöyrin mielin, riemuiten kumarramme kuningasta. / Terve, tänne tultuas, armon, rauhan ruhtinas!

Jumalan Poika ei pitänyt suurta melua astuessaan taivaastaan alas luotuun maailmaan. Menettämättä jumalallista majesteettisuuttaan, olemustaan ja luontoaan Jeesus syntyi ihmiseksi ja suoritti voitokkaasti pelastushistoriallisen tehtävänsä.

Hoosianna, sankari, terve, rauhanruhtinaamme! / Voittosi ja voimasi nyt jo osaksemme saamme. / Riittää ristinuhrisi, kestää valtakuntasi.

Pelastettuina Kristuksen kuningaskunnan kansalaisina meidät on kutsuttu noudattamaan hallitsijamme tahtoa ja esimerkkiä.

Hoosianna! Herramme, meidät kutsut palvelemaan. / Taivuta, niin taivumme tahtoasi tottelemaan. / Näytä meille vastuumme, saata meidät liikkeelle. / Hoosianna! Annathan vallan käyttöön mallin uuden. / Hahmoon orjan halvimman kätket armon salaisuuden: / ihmiseksi maailmaan saavuit, Herra taivaan, maan.

Kristus-kuninkaalla on nyt kaikki valta sekä taivaassa että maan päällä. Siksi laulamme hänelle sekä hoosianna että halleluja.

Hoosianna, kaivattu! kaikuu kaukaa, keskeltämme. / Hoosianna, siunattu, ainut toivo elämämme. / Hoosianna! Kaikki maa laulakoon: Halleluja!

Heikki Koljonen

Kanttori

Keuruun seurakunta

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos