Kaikki voivat kuvata – Keuruun museo haluaa lyhyitä videoita keuruulaisten arjesta ja kotikulmilta

Hauskoja otoksia harrastuksista, kauppareissuista, mukavista paikoista, kaikenlaiset otokset ovat tervetulleita.

Taija Santamäki videokuvaa päivittäin arkeaan työpaikallaan Vanhan Keuruun ympäristössä.

17.11. 12:00

Keuruulaista arkea talletetaan Keuruun museon videokokoelmiin. Museo kerää keuruulaisten itsensä kuvaamia videoita kaupungin eri kulmilta ja asukkaiden arjesta yhtä hyvin harrastuksista kuin kauppareissuilta.

”Nykyajan tallentaminen kuuluu museon tehtäviin, ja älypuhelimien ansiosta videoiden tekemisestä on tullut jokapäiväinen tapa dokumentoida arkea. Kuvatessa huomaamattaan tallentaa katoavia hetkiä ajastamme ja ympäristöstämme”, museonjohtaja Pirita Frigren kertoo.

Frigren korostaa, että mitä kattavammin Keuruun kolkkia kuvataan, sitä mielenkiintoisempaa katseltavaa yleisö saa. Tarkoitus on, että videoiden tekeminen on hauskaa ja puhelimen kamera käynnistyy matalalla kynnyksellä.

Arkea pätkissä

Sopiva videopätkän mitta on muutamasta kymmenestä sekunnista pariin minuuttiin. Jos videoilla esiintyy ihmisiä, heiltä tarvitaan suostumus. Musiikin tekijänoikeuksien vuoksi kuvaajan ei pidä liittää videoihin musiikkia.

Mikäli kuvaaja antaa museolle luvan, video voidaan tallentaa museon videokokoelmiin.

Ensimmäinen keruu päättyy sunnuntaina 20. marraskuuta, minkä jälkeen museon väki suunnittelee esitettäväksi tarkoitetun kokonaisuuden ja editoi videot. Videoita voi toimittaa museoon puhelimen viestikanavan tai sähköpostin kautta.

Muistitikulla aineiston voi tuoda museoon sen aukioloaikana lauantaihin 19. marraskuuta mennessä.

Keuruulaisten lempipaikoista ja arjesta kertovan videonäyttelyn on määrä avautua joulukuussa ja olla esillä 14. tammikuuta saakka, mutta museo jatkaa videoaineistojen vastaanottamista myöhemminkin.

”On tunnelmallista tulla pimennettyyn näyttelysaliin katselemaan liikkuvaa kuvaa kotiseudulta. Videonäyttely taittaa mukavasti talvea vuodenvaihteen molemmin puolin”, Frigren sanoo.

Jokaisesta videokuvaaja

Liikkuvaa kuvaa -näyttelyitä on järjestetty Keuruun museossa vuodesta 2019, ja niissä on ollut esillä ammattimaisesti tai vakavasti otettavana harrastuksena tuotettua aineistoa, elokuvia ja videoteoksia.

”Tänä vuonna haluamme kokeilla, miten keuruulaiset innostuvat videoimaan arkeaan. Nykyään jokainen voi olla videokuvaaja”, Frigren toteaa.

Videoita näytetään videotykeiltä ja televisioruudulta, ja kuvanlaaduksi riittää HD-kuva eli niin sanottu high definition, joka vastaa dvd-levyjen 720p:n kuvalaatua. Useissa älypuhelimissa HD on oletusasetuksena, mutta puhelimesta voi vielä varmistaa, että valinta on varmasti päällä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos