Lopeta itsesi ruoskiminen, jos digi ei suju – Varoitus: Juttu sisältää syyllistämistä

Kirjoittaja haastaa digiosaavia lähimmäisiä opastamaan laitteiden logiikkaa läheisilleen.

Ihmisten digiheitteillejättö raastaa rintaa Keuruun kaupunginkirjaston asiakaspalvelussa. Digiopettaja Vesa Niemelä opastaa Anja Pihliä.

12.11. 12:00

Nyt ottaa päähän. Ihmisten digiheitteillejättö raastaa rintaa asiakaspalvelussa. "Olen tyhmä, puhelin ei toimi, olen ääliö, en ymmärrä. Vävy nirhaa.” ”En osaa varata aikaa, olen tomppeli”, asiakkaat sättivät itseään.

Älymaailma kehittyy, ja käyttäjä unohtuu. Ihminen saa metallipalikan, ja sitäkö pitäisi muka osata heti käyttää? Jos et osaa, lopeta itsesi ruoskiminen, syy ei ole sinun. Mitään tekniikkaa ei hallita ilman ohjeita.

Pankit kyllä opastavat omiaan, entä laitteen hallinta? Syyllistän markkinoita ja palvelujen tarjoajia.

Nyt varoitus: syyllistän lahjaksi laitteen ostajiakin. Hienoa, että hankit älylaitteen sitä vailla olevalle. Montako päivää opetit toimintoja? Montako tuntia istuit vieressä keskittyen opettamiseen, kärsivällisesti ja selaamatta omaa laitettasi? Latasitko viestipalvelun ja lähettelet kuvia ja videoita? Ärsyynnyt, kun pyydetään taas apua? Nauroitko, kun ei käyttö onnistu?

Älä mitätöi uuden oppijaa, kun opastus on jäänyt puolitiehen, jos edes alkoi koskaan. Kauanko itse opettelit uuden televisiosi käyttöä? Muistatko, miten manasit, kun päivitys muutti asetuksia?

Digipalvelut ovat tarpeen meillä maalla, kun elintärkeät toimijat ovat siirtyneet verkkoon ja kun liikkuminen kylille on vaikeaa. Tarvitaan opastusta, opastusta, opastusta. Tukea sille, joka hankkii laitteen ja vasta avaa ovea nettiin.

Lämmin kiitos vapaaehtoisille neuvojillemme, joilla on aikaa sitä ovea avata.

Soile Lähdeaho

Kirjastopedagogi

Keuruun kaupunginkirjasto

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos