Oi Suomen nuoria! – Aina tulee sanomista

26.10. 6:00

”Pojat on poikia”, sanovat. Sananparsi siis irrallaan, kysymys ei ole sukupuolista.

Tuolla lausahduksella on silitelty kolttosten tekijöiden päitä kautta aikojen. Vähän voi hölmöillä ja pikkuisen voi kikkailla. Se ikään kuin kuuluu asiaan.

Ja kai se kuuluukin. Se on melkoinen ikä tuo murrosikä. Jos ei ole helppoa pienenä, aikuisena tai eläkkeellä, niin murrosiässä se elo vasta vaikeaa onkin. Ei siitä niin kauan ole omastakaan, siksi muistaisin asian näin olleen.

Syyslomaviikolla pienet tihutyöt ja typeryydet korostuivat. Paikkoja hajotettiin ja kaupungilla riehuttiin sillä tavalla, että moni keuruulainen sanoi tunteneensa olonsa turvattomaksi. Ehkä joku kynnys on ylittynyt tässä kohtaa.

Murrosikä ja otolliset olosuhteet saavat aikaan päähänpistoja, joita ei kauhean syvällisesti ehditä harkitsemaan ennen tekoja.

Ei silotella, mutta tapanani on uskoa ihmisyyteen. Olen varma, että hyvin harvassa ovat ne nuoret, jotka haluavat tahallaan tehdä hallaa toisen harrastuksille tai omaisuudelle.

Kuinka itse toimit jos harkitsematon toimintasi aiheuttaa vahinkoa muille? Odotatko syyttelyä typeryydestä ja haukkuja hölmöyksistä? Kaipaatko mieluummin rakentavaa palautetta ja ohjeita toimia toisin?

”Jos ei ole helppoa pienenä, aikuisena tai eläkkeellä, niin murrosiässä se elo vasta vaikeaa onkin”

Luupäisyydeksikin sitä on kutsuttu. Kun asia ei kerralla mene perille, vaikka kuinka näytetään. Sellaisia me ihmiset ollaan. Aina ei ymmärretä kerralla, eikä välttämättä toisellakaan. Ei kukaan meistä, asiat ja yhteydet vain vaihtuvat.

Syyttely, satunnainen leimaaminen tai muut typeryydet tuottavat vain lisää vahinkoa. Ihmiset, niin aikuiset kuin lapsetkin ja teinit siltä väliltä kaipaavat opastusta, eivät syyllistämistä.

Tekojen merkitysten ja yhteyksien ymmärrys kasvaa kokemuksen karttuessa. Toisinaan kantapään kautta, mutta tärkeintä on oppiminen.

Kipinällä ja muissa nuorisotoiminnoissa tehdään upeaa työtä, joka on nimenomaan nuorten ehdoilla toteutettu. Nuorilta nuorille. Kokemusasiantuntijuutta parhaasta päästä. Näihin toimintoihin käytetyt rahat ovat erittäin hyvä sijoitus kaupungin ja koko maan tulevaisuuteen.

Kesällä silmiin osui erittäin hieno kommentti lehden palstalla: ”Niin kauan kun on pärinää, on elämää.”

Näin se on. Pärinää voi ajatella laajemmalti elämän ääninä, niin ajatuksen ymmärtää vaikka ne mopot juuri nyt harmittaisivat.

Pojasta polvi paranee, nuorissa on tulevaisuus ja mitä näitä lauseita onkaan. Nämä kaikki pätevät tänäkin päivänä ja huomenna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos