Sunnuntaikonsertissa muistoja rintamalta – Kirjeitä kaivatulle sotavuosien suosikkisävelmineen on kattaus haikeutta ja toivoa

Ajankohtainen kulttuuritapahtuma on täynnä tunnelmaa ja nostalgiaa.

Tarja Kultavuori (vasemmalla) on laatinut käsikirjoituksen aitojen sota-ajan kirjeiden ja päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Kitaraa soittaa Jarkko Järvenpää ja haitaria Timo Pyylampi. Juonnosta ja lausunnasta vastaa Arja Piilo.

7.10. 17:00

Kulttuuritalo Kimarassa päästään kokemaan sodan aikaisia tunnelmia sunnuntaina 9. lokakuuta, kun kulttuuripainotteinen esiintyjäryhmä lähialueilta esittää lauluja ja lukee kirjeitä vuosilta 1939–1945.

Käsikirjoituksen Kirjeitä kaivatulle – Sota-ajan suosikkisävelmiä -esitykseen on laatinut alajärveläinen Tarja Kultavuori. Ryhmässä esiintyvät Kultavuoren lisäksi muusikot, kitaristi Jarkko Järvenpää Soinista ja haitaristi Timo Pyylampi Alavudelta sekä Kinnulassa asuva Arja Piilo, joka vastaa juonnoista ja tarinallisista osuuksista.

Tarina alkaa kesällä 1939 ennen kuin sota on syttynyt. Veikko kirjoittaa sisarelleen Annille. Kun idän uhka kasvaa, kymmenvuotias tyttö lähtee evakkomatkalle. Keskeltä sodan kauhuja Taipaleen Järisevällä Toivo lähettää viestin veljilleen luottaen sen menevän perille. Svanten veli saa kirjeen Laatokan koillispuolelta. Rintamalla ajatukset lentävät myös sydämen valitun luo kotipuoleen.

Kuulijat pääsevät eläytymään Äänisen aaltoihin, istumaan Vartiossa, viettämään Iltaa Skanssissa ja kokemaan Elämää juoksuhaudoissa.

”Parisen vuotta sitten Tarja pyysi Järviradiossa kuulijoilta kirjeitä, tarinoita ja päiväkirjamerkintöjä sota-ajasta, ja he lähettivät niitä”, multialaislähtöinen Piilo kertoo konsertin saamasta alkusysäyksestä.

Kultavuori, Järvenpää ja Piilo toimivat entuudestaan viihdytysryhmä Vartiossa. Kun Kultavuoren saamasta aidosta dokumenttiaineistosta lähti muotoutumaan käsikirjoitus, kokoonpanoon pyydettiin vielä mukaan Pyylampi haitarinsa kanssa. Nelikko on kiertänyt joulukuusta 2021 lähtien eri paikkakunnilla.

Konsertin järjestää Keuruun kaupungin kulttuuripalvelut.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos