Pauli Korhosella edessä erilainen vanhustenviikko – Ohjelmaa riittää kaikille ja joka päivä

Lehtiniemessä järjestetään teemaviikon lauantaina pienmessutapahtuma, jossa neuvotaan, miten ikääntyvä voi asua kotonaan pidempään.

Alkujaan Multian Isojärveltä kotoisin oleva Pauli Korhonen (keskellä) aloittaa vanhustenviikon erinomaisissa merkeissä, sillä hänet kotiutettiin Tuurilakodista torstaina kahden ja puolen vuoden asumisen jälkeen omaan kotiinsa Keuruulle. Siskonpojat, Keuruulla asuva Pasi Salminen (vasemmalla) ja Mika Salminen Jyväskylästä tulivat tsemppaamaan enoaan tämän erityisen tapauksen kunniaksi.

30.9.2022 12:00

Valtakunnallinen vanhustenviikko näkyy Keuruulla 2.–9. lokakuuta eri puolilla kaupunkia. Vanhustyön keskusliiton vuonna 1954 käynnistämää vanhustenpäivää juhlitaan perinteisesti lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Keuruun seurakunta järjestää sunnuntaina 2. lokakuuta kaiken ikäisille tarkoitetun perhekirkon, jossa saarnaa kappalainen Seppo Viljasjärvi ja kanttorina on Heikki Koljonen. Jumalanpalveluksen jälkeen on lounastarjoilu, ja vetreimmillä on mahdollisuus kivuta kirkontorniin katselemaan maisemia.

”Myös Lehtiniemessä on tavallista juhlavampi kattaus teemaviikon alkajaisiksi”, asukasvastaava Johanna Kosloff Keuruun kaupungin vanhuspalveluista lupaa.

Vanhuspalvelujen asiantuntijat ovat tavattavissa maanantaina 3. lokakuuta Keuruun S-marketin aulassa ja keskiviikkona 5. lokakuuta K-supermarket Järvituulen aulassa. Seniorikioskille voi pysähtyä kyselemään ikääntymisestä ja vaihtaa kuulumisia. Jaossa on vanhenemiseen liittyvää materiaalia.

Pääkirjastossa on tiistaina Seniorsurf-tapahtuma, jossa harjoitellaan muistojen tallentamista digitaalisesti. Digiopastajat neuvovat ja opastavat käytännön nikseissä.

Viikon teemaan, Yhdessä luontoon – Joka iän oikeus, päästään käsiksi torstaina iäkkäiden ulkoilupäivän merkeissä Kurkisaaressa. Kaupungin liikuntatoimi, Eläkeliiton Keuruun yhdistys ja Keski-Suomen muistiyhdistyksen Keuruun alaosasto järjestävät ohjelmaa. Yhdessä päästään pelaamaan ulkopelejä ja luontobingoa ja jumpataan. Nuotiotulilla lämmitellään ja paistetaan makkaraa.

Korhosella on monta syytä olla iloinen, sillä ihmeellisen kuntoutumisensa lisäksi hän on saanut takaisin ajokorttinsa ja viettää vanhustenviikolla myös 70-vuotissyntymäpäiväänsä.

”Jos haluaa toimia vapaaehtoisena Lehtiniemen alueen palvelukotien ulkoiluttajana, voi ilmoittautua minulle”, Kosloff sanoo.

Perjantaina Lehtiniemenjuhlasalissa pidetään muistimessu, jossa on mahdollisuus ehtoolliseen. Messun toimittavat Viljasjärvi ja Koljonen Keuruun seurakunnasta. Lauantaina on tiedossa toisenlainen messutapahtuma, jossa yhteisöt ja yritykset esittelevät vanhuksille suunnattuja palvelujaan.

”Kaupungin vanhuspalvelujen edustajat ovat mukana, samoin kirjasto ja Martat. Vanhustyön keskusliitosta saapuu korjausneuvoja kertomaan, miten asuntoa voi korjata ikääntyvälle sopivaksi ja mistä muutostöihin voi hakea avustusta”, Kosloff kertoo.

Viikko huipentuu sunnuntaina 9. lokakuuta kulttuuritalo Kimarassa pidettävään konserttiin Kirjeitä kaivatulle. Sota-ajan sävelmiä, kirjeitä ja tarinoita vuosilta 1939–1945 esittävät Tarja Kultavuori, Jarkko Järvenpää, Timo Pyylampi ja Arja Piilo. Tapahtuma on Keuruun kaupungin kulttuuripalvelujen järjestämä.

Erityinen syy iloita vanhustenviikolla on multialaissyntyisellä, nykyään keuruulaistuneella Pauli Korhosella, sillä hänet kotiutettiin Tuurilakodista kahden ja puolen vuoden asumisen jälkeen.

”Tulin todella huonokuntoisena ja täysin petiin autettavana. Kun lääkärille sanoin, että vielä kävelen, hän ei sanonut siihen mitään. Tuurilakodissa pääsin kuntoutukseen ja kiinni tasaisesta elämänrytmistä, ja tänään pääsen takaisin omaan kotiin”, Korhonen kertoo ihmeellisestä toipumisestaan ja kannustaa kaikkia keuruulaisia osallistumaan vanhustenviikon tapahtumiin.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos