Yksi moitteen sana autoilijoille – Pääasiallisesti suomalaiset ajavat entistä paremmilla renkailla

Talvirenkailla ajaminen syyskuun vesisateessa on vaarallista.

Syksyn vesikeleille hyväkuntoinen kesärengas on paras valinta auton rengastukseen.

Rengasratsia-viikon (12.–18.9.2022) alustavien tulosten perusteella suomalaisten autojen rengaskunto jatkaa paranemistaan. Suomalaisautojen rengaskunto saa kiitettävän arvosanan. Viidellä eri vertailupaikkakunnalla (Helsinki, Pori, Jyväskylä, Kuopio ja Rovaniemi) huonorenkaisia autoja on ollut tutkituista autoista vain 6,3 prosenttia, mikä on 1,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuoden tutkimuksissa.

”Ennen kampanjan alkua mietimme, vieläkö suomalaiskuskien rengaskunto voi parantua entisestään, ja kyllä se voi. Näyttää siltä, että viesti renkaiden merkityksestä turvallisuusvarusteena on saavuttanut autoilijat”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora iloitsee.

Puhtain paperein suomalaiset eivät kuitenkaan kampanjaviikolta selviä. Huonompaan suuntaan on menty vuodenaikaan sopimattomien renkaiden käytössä: Syyskeliin sopivien kesärenkaiden sijaan ajetaan talvirenkailla.

Kun viime vuoden Rengasratsiassa talvirenkailla ajoi 2,8 prosenttia kuljettajista, nyt viiden vertailupaikkakunnan keskiarvo oli kasvanut 5,5 prosenttiin. Suhteellisesti eniten talvirenkaita on tullut vastaan Etelä-Suomessa.

”Todennäköisesti kyse on usein siitä, että talvirenkaat halutaan ajaa loppuun kesänaikana ja ikään kuin säästää kesärenkaita. Se on kuitenkin vaarallista.”

Jarrutusmatka kasvaa väärillä renkailla

Turvallisen ajamisen näkökulmasta talvirenkailla ei kesäkeleillä pitäisi ajaa. Renkaiden ominaisuudet on suunniteltu eri vuodenaikojen lämpötila- ja sääolosuhteiden mukaan.

”Syksyn sadekelissä vetisellä tienpinnalla huonokuntoisempikin kesärengas toimii paremmin kuin uusi kitkarengas.”

Väärä rengastus kasvattaa jarrutusmatkoja ja riskiä joutua vesiliirtoon. Rengastestien mukaan kahden millimetrin urasyvyydellä varustettu kesärengas lähtee kuuden millin vesipatjalla vesiliirtoon 70 kilometrin tuntinopeudessa. Uusilla kitkarenkailla vesiliirto tapahtuu jo 69 kilometrin tuntinopeudessa.

Vastaavasti kahdeksankympin vauhdista jarrutusmatka samoissa olosuhteissa on hyväkuntoisella talvirenkaalla yli puolitoista metriä sakkorajallekin ajettua kesärengasta pidempi. Erot ovat sitä suurempia, mitä parempikuntoisia kesärenkaat ovat.

”Talvirenkaat on tehty vain kylmää talvikautta varten. Muuna aikana niiden käytölle ei ole perusteita”, Nuora muistuttaa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos