Paavo Kajanderin runolle kunniamaininta Pikku-Einari-kirjoituskilpailussa 2020 - Elämänmeno - Suur-Keuruu

Paavo Kajanderin runolle kunniamaininta Pikku-Einari-kirjoituskilpailussa 2020

Raati perustelee valintaansa sillä, että sodan julmaan kuvaukseen on sisällytetty kauneutta ja romantiikkaa ja proosatyyli on saatu toimimaan.

Paavo Kajander sai 1. maailmansodan aikaan sijoittuvasta proosarunostaan kunniamaininnan vuoden 2020 Pikku-Einari-kirjoituskilpailussa.

7.2. 16:30

Kuoleman ilma

Makasi mudissa raivoisan taistelukentän nuori sotilaspoika. Väsynyt, haavoittunut ja hänen sielunsa revitty riekaleiksi. Hänen aseveljensä jo siirsivät tavaroita vanhasta juoksuhaudasta heidän uuteen kotiinsa joka verenvuodatuksella oli lunastettu. Sotilaspoika hän yritti apua veljiltään pyytää mutta ei saanut hän ääntänsä kuuluviin. Sotilaspoika hän yritti ryömiä veljiensä luo turvaan mutta lihas ei liikkunut. Ei hän liikkua tai puhua pystynyt mutta haistoi ilmassa edelleen myrkkykaasun kaukaisen katkun. Saksalaista sinappia. Erotti hän sen selvästi. Tuuli silitti hennosti hänen kasvoja jotka taistelusta olivat arpeutuneet. Tuuli toi mukanaan tuoksun virtaavan joen. Ranskan ylpeys, Somme. Sen vuoksi oli hän elämänsä viimeiset voimat uhrannut. Sitten hän erotti tuoksun läheisen maatalon. Se muistutti häntä hänen perheensä tilasta. Vaan jos hän kotiin vielä palaisi, ei hän kotiaan enää näkisi. Silmänsä oli hänen poissa. Hengitys kävi vaikeaksi. Hän alkoi yskiä. Kun tuuli puhalsi Saksasta Britanniaan tuo nuori, urhea sotilaspoika puhalsi viimeisen henkäyksensä tuuleen ja hetken ajan hän oli kotona, Englannissa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos