Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Valtakunnansali valmistui Keuruulle – Uusissa tiloissa on kiinnitetty huomiota niin ajanmukaisiin av-laitteisiin kuin energian säästöönkin

Jehovan todistajien Keuruun seurakunnan vanhimmistoon kuuluvat Jouko Perälä ja Seppo Kaakkomäki esittelevät tyytyväisinä syyskuussa käyttöön otettua Keuruun valtakunnansalia. – Kokoukset aloitettiin uusissa tiloissa syyskuun alussa ja vihkiäisjuhlaa vietimme 15. päivänä. Nyt on avoimien ovien vuoro, jotta naapurit ja kaikki muutkin pääsevät katsomaan paikkoja, sanoo Perälä. Käytännölliset tilat opettamiseen Yhteensä 172 neliön valtakunnansalin suunnittelussa pääpaino on ollut tilojen käytännöllisyydessä ja toimivuudessa. Sali on aiempaa pienempi, koska tienraivaaja-asuntoa ei enää rakennettu uuden salin yhteyteen. Uusissa tiloissa on ajanmukaiset av-laitteet, muun muassa 55 tuuman monitorit videoiden esittämiseen sekä äänitekniikkaa. Istumapaikkoja isossa salissa on 69:lle ja pienessä salissa 16 kuulijalle. Lisäksi on pienoiskeittiö ja wc-tilat. Aktiivisesti kokouksissa käy viitisenkymmentä seurakuntalaista. –Käytämme tiloja pääasiassa opiskeluun. Seurakunnalle opetamme paitsi Raamattua myös ihmisten kohtaamista ja miten kertoa heille Raamatusta. Tekstin luvun lisäksi katselemme videoita, kertoo Seppo Kaakkomäki sunnuntai- ja torstaikokousten sisällöstä. Keuruun Jehovan todistajat pitävät torstaisin ja lauantaisin kahden tunnin ajan tarjolla järjestönsä julkaisuja Keuruun keskusaukiolla. – Näin toimitaan kaikkialla maailmassa ja Keuruullakin syyskuusta 2013 lähtien. Evankeliointi on meille sydämen asia, vakuuttaa Seppo Kaakkomäki. Suurin vuotuinen juhla valtakunnansalissa on pääsiäisen aikoihin vietettävä Jeesuksen kuoleman muistonvietto. Muutoin jäsenet matkaavat Jyväskylän toiminta-alueen kierroskonventteihin kahdesti vuodessa. Tavoitteena energian säästö Salin talotekniikassa on pyritty energian säästöön ja ympäristöystävällisyyteen. – Uuden salin lämmitys on ilmalämpöpumpuilla, sähköpatterit ovat varalla. Tämä tuo säästöä lämmityskuluissa aiempaan sähköllä toimineeseen lattialämmitykseen verrattuna. Seinissä on 25 sentin eristekerros. Talo on rakennettu paikan päällä pitkästä puutavarasta, kertoo Jouko Perälä. Valaistus on pääasiassa led-lampuilla. Kun valot sammuvat, sähköinen pumppu sulkee veden tulon rakennukseen. Näin estetään vesivahinkoja. – Tämä on standardisali. Samalla mallilla rakennetaan tänä vuonna salit Kokkolaan ja Raaheen. Vain salien koko vaihtelee seurakunnan jäsenmäärän mukaan. Keuruun sali on keskikokoa, Perälä ja Kaakkomäki kertovat. Kaikki työt talkoilla Keuruun vanha sali purettiin keväällä. Viimeinen kokous pidettiin siellä maaliskuun lopussa ja purku kesti huhtikuun. – 1984 valmistuneet tilat olisivat vaatineen varsin laajan peruskorjauksen, sillä valesokkelirakenteesta alkunsa saaneen kosteusvaurion takia taloa vaivasivat sisäilmaongelmat. Myös lattialämmitys sähköllä oli kallis ylläpitää. Nykytekniikan ansiosta uusien tilojen rakentaminen oli taloudellisestikin järkevää, sanoo Kaakkomäki. Salitalkoisiin osallistui Keuruun ulkopuolelta eri pituisissa jaksoissa 185 vapaaehtoista. Työtä koordinoi PSR eli Paikallinen suunnittelu- ja rakennusryhmä. Koko hanketta ohjasi Kimmo Keskitalo , joka nyt luotsaa jo Raahen salin rakentamista. – Talkootyöllä rakennuskustannukset jäävät materiaalikuluihin. Meillä kustannusarvio oli 210 000 euroa, mutta se ylittyi noin 219 000 euroon, koska parkkipaikkaa jouduttiin korottamaan enemmän kuin oli arvioitu, sanoo Perälä. Yksittäisen salin rakentamista tuetaan seurakuntien maailmanlaajuiseen työhön lahjoitetuista varoista, samoista, joista kustannetaan myös yleisölle jaettavat julkaisut. Edit. Korjattu tien nimi Ronkavuorentieksi 7.10. klo 14.15.