Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Patjoille ja pastalle

Mafiaelokuva Kummisedässä on kaiken paukuttelun ja petoksen keskellä hellyttävä kohtaus, josta juuri nyt voi ottaa mallia. Se kuvaa tilannetta, jossa Corleonen mafiaperheen joukot ovat ”menneet patjoille”. Se tarkoittaa sitä, että he ovat piilossa, eräänlaisessa omassa karanteenissa suhteiden kuumennuttua liikaa kilpailijaperheisiin. Joukko kovista kovimpia karjuja nukkuu siis siskonpedissä. Vanhempi soturi, caporegime Pete Clemenza, opettaa Al Pacinon esittämälle Michael Corleonelle pastanvalmistusta. ”Ei koskaan tiedä, milloin joudut ruokkimaan 20 miestä”, Pete opastaa nousevaa Corleonen perheen vesaa. Tuota kohtausta voisi nyt olla hyvä elää kotioloissa hetken aikaa. Vältetään kaikkea turhaa liikkumista. Ollaan patjoilla, kunnes tilanne rauhoittuu. ”Kotivarasta syntyy pasta.” Kerrotaan, että elokuvansa menestyksestä epävarma ohjaaja Francis Ford Coppola epäröi kohtauksen jättämistä elokuvaan. Lopulta se sai jäädä. Näin yleisölle jäisi edes hyvä resepti, jos elokuvasta tulisi floppi. Ei tullut. Tuli kolme Oscaria, kaksi jatko-osaa ja asema elokuvan klassikkona. Clemenzan pastakastikkeeseen tulee öljyä, valkosipulia, tomaattisäilykettä, makkaraa ja lihapullia, loraus viiniä sekä kokin erikoinen eli ripaus sokeria. ”That´s my trick”, sanoo Clemenza. Sokeri taittaa tomaattien happamuutta. Ensin pehmennetään valkosipuli öljyssä ja sitten lisätään muut aineet ja keitetään pastaksi spaghetti. Helppoa kuin mikä, mutta ensin pitää pestä kädet! Jos kotivara on kunnossa, Clemenzan pasta syntyy helposti, sillä sen perustana ovat säilykkeet ja kuivapasta. On kerta kaikkiaan mainio ja riittoisa karanteeniruokalaji, ja maistuu kaikenikäisille. Jos kummisetä olisi tehty Suomessa, latoon olkipatjoille vetäytyneet sakilaiset olisivat ehkä savustaneet kalaa. Savulahnaa tai savulohta kun lyö kananmunan kera ruisleivät päälle, niin taas jaksaa melskata. Olen aina kuvitellut Clemenzan tilalle Mikko Kivisen opettamaan nuoremmalle häjylle, kuinka lohi savustetaan. Ja lopuksi kokin erikoinen: sokeripala savustuspönttöön. ”Se on miun konstini.” Kirjoittaja on eristyksissä Multian Pökköperällä.