Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Pökköperän yliopisto opettaa

Ennen vanhaan kaikki osasivat tehdä kirvesvarren ja ruisleivän. Jos aikoi tehdä halkoja leivinuuniin ja saada ruista ranteeseen, oli vähän pakko. Nykyaika on erikoistuneempaa. Moni asia hankitaan toisten tekemänä. Leipäkone voi olla hitti yhtenä jouluna, mutta tuoreen leivän tuoksun haistaa varmemmin hypermarketin paistopisteeltä. Vuoden kestäneellä opintovapaallani olen saanut valmiiksi yhden tutkinnon ja jo vähän toista. Opiskelu on ollut antoisaa, mutta meditoitumisen syvän vaiheen ja sosiaalisten konstruktioiden pohtimisen lisäksi on tullut muunkinlaista arvokasta oppia. Se on tullut Pökköperän yliopistossa. Mainitsin parille naapurille, Penalle ja Oivalle, että nyt olisi hyvä paikka ja viimeinen hetki minunkin opetella perunanviljelyä, kun en siitä mitään ymmärrä ja teen muusit jauheesta. Pena ja Oiva pistivät toimeksi ja auttoivat miestä mäessä, vai pitäisikö sanoa vaossa. Viime viikolla pääsin sitten harjoittelemaan perunannostoa. Sitä ennen olin jo aiemmin kesällä ollut pienen pätkän hevosena auraa vetämässä ja oppinut, että perunat istutetaan numeroa 44 olevan kumisaappaan teräosan pituisin välein. Osa perunalajikkeista voidaan istuttaa myös numeroa 43 olevan kumisaappaan mitalla. Se on kuitenkin maisterivaiheen oppeja, joten niihin palaan tulevilla kasvukausilla. ”Yhdestä perunasta tulee kylläiseksi koko perhe.” Perunannosto on mukavaa hommaa, paitsi että kyllä tulivat kyljykset kipeiksi. Kesä on ollut kuiva, mutta peruna on jaksanut kasvaa. Pellosta nousi komeita pottuja, melkein puolikiloisiakin joukossa. Niin isoja, että yhdestä perunasta saa keittoaterian pienelle perheelle. Pieniähän ne kyllä nykyään ovatkin, ja vielä pienenemään päin. Tampereen yliopiston luennolla – jota sain seurata kotoisasti Pökköperältä käsin etänä – pohdittiin, kumpi on parempi, generalisti vai spesialisti. Eli kannattaako tähdätä yleisosaajaksi vai erikoistua johonkin kapeampaan erikoisalaan, ja koettaa hioa taitonsa siinä mahdollisimman teräviksi. Jokainen tekee oman valintansa, mutta itse aion tähdätä generalistiksi ja opetella mahdollisimman monia käytännön taitoja, kun nyt on alkuun päästy ja lähtötaso matala. Kirvesvartta en lupaa tehdä, mutta ruisleipä alkaa olla mahdollisuuksien rajoissa. Samoin verkkokalastus talvella. Pena jo kiusoiksi viime talvena näytti, miten se käy, ja kotimaista kalaa parempaa särvintä saa Pökköperän mahtiperunoille hakea. Kirjoittaja on opintovapaata Pökköperällä viettävä tuleva generalisti.