Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Marjateko 2018 -tunnustus Haapamäentalon marjayrittäjille–Tuhoisa tulipalo sysäsi investoimaan ja kehittämään marja- ja hunajatuotantoa

Vuoden 2018 marjateko-tunnustuksen perusteina ovat yrittäjien ratkaisukeskeinen toiminta tilanteessa, jossa tulipalo tuhosi tuotantotilat kasvukauden kynnyksellä sekä heidän tekemänsä investointi uuteen tuotantotilaan. – Facebook-päivitykset ovat välittäneet julkisuuteen raivaamisen ja rakentamisen eri vaiheet ja viestineet asiakkaille toiminnan jatkumisesta ja kehittymisestä. Lisäksi rakentaminen on toteutettu ympäristöä ja maisemaa kunnioittaen, kertoo HML:n Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Sampo Keskinen palkitsemisen taustoista. Huomionosoitus rohkeasta investoinnista Huomionosoituksen saaminen on yrittäjille tärkeä asia, sillä se myönnettiin rohkeasta investoinnista ja aherruksesta kauhean tuhon jälkeen Tulipalo tuhosi Haapamäentalon navetan, lantalan, liiterin sekä hunaja- ja marjatuotantotilat, yhteensä reilusti yli tuhat neliötä tilan katettuja tiloja aamuyöllä vuosi sitten 2. toukokuuta 2018. – Emme ole oikein ymmärtäneetkään, miten olemme ottaneet itseämme niskasta kiinni ja puskeneet eteenpäin. Ymmärsimme sen vasta lukiessamme kunniakirjan perusteluita, sanoo Jonna Haapamäki-Syrjälä . Hän kertoo, etteivät he ole oikein vieläkään päässeet yli onnettomuudesta. – Vuosipäivänä olen viikon verran valvonut aamuöisin ja tarkastanut, ettei missään pala. Tuli oli hurja ja taltuttamaton. Pelko siitä jää varmaan todella pitkäksi aikaa. Tavallaan kuitenkin on innostunut olo siitä, että saamme hienot tilat marjan- ja hunajantuotantoon. Surullista taas on se, miten valtava määrä historiaa palossa katosi, sanoo Haapamäki-Syrjälä. Menetys oli iso, mutta Seppo Syrjälän mukaan onneksi vain taloudellinen. Henkilövahinkoja ei tullut ja tilan kaksi päärakennusta säästyivät. – Kun alkuhämmennyksestä selvittiin, niin näimme mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen, kertovat Jonna Haapamäki-Syrjälä ja Seppo Syrjälä. Monipuolinen marjatila Haapamäen talon pelloilla on viljelty marjoja vuodesta 1975 lähtien. Viljely alkoi herukan sopimustuotannolla Marlille, myöhemmin viljelyyn tulivat mukaan mansikka ja vadelma. Tällä hetkellä herukkaa on 11,5 hehtaaria, mansikkaa 1,5 hehtaaria ja vadelmaa 0,5 hehtaaria. Tämän lisäksi tilalla hoidetaan mehiläisiä ja metsää. Uusiin tiloihin tulee käsittelytilat sekä hunajalle että marjoille. Samalla valmistuvat uudet kylmä- ja pakastustilat, varastotilaa sekä työtekijöiden taukotilat. Uusia tiloja suunniteltaessa on voitu ottaa huomioon elintarvikehygienia ja logistiikka aikaisempaa paremmin. – Investointi antaa mahdollisuuden tehostaa ja kasvattaa tulevaisuudessa toimintaamme. Aiemmin tuontanto- ja varastotilat ovat sijainneet ripoteltuina ympäri tilakeskusta, nyt saamme ne uusiin, tähän toimintaan suunniteltuihin tiloihin. Luultavasti investoinnin myötä kasvatamme myös pakastemyyntiämme sekä lisäämme hunajantuotantoa, sanoo Haapamäki-Syrjälä. Alkavana kesänä uudet tilat rakennetaan valmiiksi ja testataan. Tänä kesänä Haapamäentalon pelloilla tuotetaan mansikoita, vadelmia, herukkaa ja hunajaa sekä lähialueen asiakkaille että teollisuuden tarpeisiin. KM Peltomarjat osuuskunnan kautta herukoita menee eri puolille Suomea edelleen jalostettavaksi. Vuoden marjateko -tunnustuksen myöntää Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Keski-Suomen piiri marjatilalle, joka on merkittävästi kehittänyt yritystoimintaansa tai muulle taholle, joka on kehittänyt marja-alaa yleensä.