Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Pääkirjoitus: Hyvä epidemiatilanne suosisi alueellista harkintaa

Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alusta lähtien. Turvallisuussäännöksiä on noudatettava, ja ravintolaan voidaan ottaa vain puolet sen normaalista asiakasmäärästä. Ulkoterasseja tämä asiakasmäärän rajoitus ei koske. Lisäksi rajoitetaan ravintoloiden aukioloa niin, että niiden on suljettava kello 23, ja anniskelu on lopetettava tuntia aikaisemmin. Ravintoloiden on myös itse suunniteltava, miten ravintolassa noudatetaan rajoituksia ja hygieniasuosituksia. Näiden velvoitteiden vastapainoksi on lupa odottaa, että myös asiakkaat tuntevat vastuunsa ja noudattavat suosituksia tarkasti. Oireisena ei ravintoloihin saa mennä. Tällä hetkellä epidemiatilanne Suomessa on kehittynyt niin suotuisaan suuntaan, että suurimmassa osassa maata tilastoidaan "nollapäiviä", eli uusia tartuntoja ei ole havaittu. Tämän tiedon valossa voisi ajatella, että ravintoloita koskevia suosituksia voidaan ennen pitkää tarkastella alueellisesti ja lieventää siellä, missä tautitilanne on hyvä. Etenkin pienet ravintolayrittäjät tarvitsevat kipeästi rajoitusten lieventämistä voidakseen pelastaa yritystoimintansa ja sen työpaikat. Suomalaiset suuntaavat ensi kesänä ulkomaiden sijaan lomalle kotimaahan ja lähialueille. Ravintolassa syöminen tuo pientä ylellisyyden tuntua lomaan. Toivottavasti nämä suomalaisten matkailijoiden kotimaan matkailuun sijoittamat rahat riittävät osaltaan kohentamaan alan tilannetta syksyyn mennessä ja auttamaan pahimman yli.