Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Ehdoton hittituote – roseeviinit kuuluvat kesään siinä missä paarmat ja kuurosateetkin

Vielä 20 vuotta sitten roseeviini oli monelle viiniharrastajalle bulkkituote. Roseeviini ei saanut suurta arvostusta. Se oli kuin ruma ankanpoikanen, jonka aika tuli myöhemmin. Ja se aika koitti. Muutaman viime vuoden aikana roseeviini on kasvattanut ryminällä myyntilukujaan Suomessa. Tätä nykyä Alkon hyllyltä löytyy monen eri viinintuottajan roseeviinejä toisin kuin kaksi vuosikymmentä sitten. Vaikka roseeviinien tyyleissä on iso kirjo, on hapokkaita, kuivia, makeita ja siltä väliltä, silti jokaiselle tyylilajille tuntuu löytyvän oma kannattajakuntansa. Roseeta ei kannata ottaa puna- ja valkoviinien tapaan vakavasti, vaan nauttien sen väristä, tuoksusta ja mausta kaikin aistein kesäillan katveessa. Nautintoa varten sen kuitenkin ostat, analyysit sikseen. Roseeviini on kevyt, raikas ja marjaisa viini, joka sopii niin seurustelu- kuin ruokaviiniksikin. Ja kesäisellä piknikillä luonnon helmassa. Ja noutopöytään. Jos rosee on hentoarominen, soveltuu se hyvin salaattien ja punalihaisten kalaruokien kyytipojaksi. Reilusti hapokkaat, pirskahtelevat roseeviinit sopivat hyvin myös juhliin tervetuliaismaljaksi. Ei pelkästään kesäviini Vähän tymäkämpi rosee ei ujostele liharuokienkaan kanssa varsinkin, jos siitä löytyy ripaus makeutta, voi sitä kokeilla itämaisten ruokienkin kanssa. Eräänkin kerran olen ostanut joulupöytään chileläistä roseeta, eikä ole tarvinnut pettyä; se taipuu niin kinkulle kuin maksapateellekin. Niin, että on se rosee helppo niellä muulloinkin kuin kesällä. Pääsiallisesti roseeviiniä valmistetaan tätä nykyä siten, että rypäleiden kuorien annetaan olla eri pituisia aikoja rypälemehun kanssa käymässä. Tätä aika kutsutaan maseraatioajaksi. Mitä pidempään annat kuorien olla mukana rypälemehussa, sitä syvemmän punaista roseeta saat. On olemassa myös muita tapoja, jotka vaativat nippelitietoa ja näpräämistä tai sitten se alkeellisin tapa: kaadat puna- ja valkoviiniä sekaisin ja that’s it. Moni viinitalo ympäri maailmaa on laajentanut tuoteperheeseensä roseetuotteet perinteisten viiniensä rinnalle. Keski-Euroopassa euro on kova konsultti, sillä sitä tehdään, mikä menee kaupaksi. Myös samppanjaa löytyy roseena. Aivan viimeisintä huutoa viinimaailmassa on rieslingroseen löytyminen. Tuote löytyi vahingossa, kun lasin pohjalle oli jäänyt tilkka Pinot Noir -viiniä ja sen päälle kaadettiin kuivaa Rieslingiä. Se oli siinä. Nyt Alkosta saa pulloissa valmista rieslingroseeta. Tosin sanoen pyörä keksittiin uudestaan. Ja hyvä pyörä keksittiinkin. Kaksi suosikkirypälettä on yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Etelästä pohjoiseen Roseeviinin tuoksumaailman täyttävät marjat. Punaisista marjoista punaherukka, mansikka ja vadelma ja ehkä myös kirsikka on tunnistettavissa monesta roseeviinistä. Makuspektri alkaa kypsistä marjoista aina sitrushedelmien ja persikan häiväyksiin. Parhaimmillaan rosee viini on mielestäni iältään nuorena, mutta makuasioistahan ei voi kiistellä. Euroopan suurimpia roseeviinin tuottajia ovat Ranska ja Espanja. Kaakkois-Ranskan maineikkaalta Provencen alueelta kerrotaan tulevan maailman laadukkaimmat roseeviinit. Vaikka roseeviiniä pidetään enemmän naisten juomana, ovat miehet Ranskassa ja Italiassa lipitelleet roseeta useiden sukupolvien ajan. Nyt se on siis alkanut tulla tutuksi ja maistua myös pohjoisen havumetsävyöhykkeen jörriköille. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!