Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Keuruulla syötiin kolmatta kertaa yhdessä

Syödään yhdessä -piknik järjestettiin Keuruulla jo kolmannen kerran. Kaupan Keskus Keuruu – Yhdessä enemmän -kehittämishankkeesta alkunsa saanut tapahtuma näyttää kasvattavan suosiotaan vuosi vuodelta ja alkaa saada vakiintumisen piirteitä. –Saksassa tämän tyyppisiä tapahtumia järjestetään usein. Ruoka ja juoma yhdistävät ihmisiä ja luovat yhteisöllisyyttä. Keuruullakin tämä tuntuu toimivan, idea on otettu hyvin vastaan, ja ihmiset tykkäävät. Olemme tehneet yhteistyötä Marttojen kanssa edellisilläkin kerroilla, ja nyt he ovat luoneet Keskusaukiosta viihtyisän ruokateltta-alueen pihlajanoksineen ja kaikkineen, Lapaset-hankkeen projektipäällikkönä elokuun alusta aloittanut Tiina Sammallahti kertoo. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. –Olemme nyt toista kertaa Keskusaukiolla Keuruun vilkkaimmalla paikalla. Uskon, että tapahtumasta hyötyvät kaikki. Ihmiset käyvät tässä syömässä ja poikkeavat liikkeissä. Tämä on yhteistä tekemistä. Väki saa tuoda omia eväitä, ostaa kotiin viemistä, seurustella keskenään ja viettää mukavaa kesäpäivää. Täällä on käynyt arviolta 500 henkilöä, puheenjohtaja Tapani Paasu Keurusseudun Yrittäjistä kommentoi. Kahdessa pitkässä rivissä neljän pöydän ääressä ruokaili kymmenittäin kävijöitä. Liikkeelle olivat lähteneet ihmiset yhdessä ja perhekunnittain. Kirsi Pekola ja Juha Honkonen kiittelevät tapahtumaa kivaksi. –Ollaan täällä Elidan , Lotan ja Lyydian kanssa ja syödään uuniperunaa ja tortillaa lisukkeineen. On hyvää, keuruulainen Pekola kehuu. Keuruulaiset Leila Papinaho ja Sari Saarinen pyyhkivät silmäkulmiaan thairuoka-annoksensa äärellä. –Hyvää mutta niin tulista. Tässä on nuudelia ja kanaa. Haluttiin kaikilla maustella, ja niitä saatiin, Papinaho ja Saarinen nauravat. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. –Meillä on juustolautanen ja uuniperuna savuporolla ja savulohella. Ei todellakaan ole pettymys. Tulimme Jyväskylästä ja olemme ensimmäistä kertaa tapahtumassa, kertovat Jasmine Dietz ja Sonja Pullinen . Jorma Hämäläinen Multialta on liikkeellä vaimonsa kanssa. He ovat konkarikävijöitä, sillä he ovat osallistuneet tapahtumaan joka kerta. –Vasta ollaan katsomassa, mitä otetaan. Hyvät tuoksut ilmassa. Sanni Savola on lähtenyt Emmin ja Pinjan kanssa tutustumaan tarjontaan. –Vasta saavuttiin, ja nälkäisellä mielellä ollaan liikkeellä. Joka vuosi on käyty. Viimeksi oli omat eväät, nyt meinataan syödä sitä, mitä täällä on tarjolla. Jaana ja Jaakko Solmulaa kiinnosti loimulohi. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. –Hyvä tuoksu on. Ensin vähän katsellaan, mitä kaikkea on laitettu, sitten valitaan ja syödään. Tommi ja Satu Lahtinen työntävät rattaissa Theoa ja Teriä ja tutkivat ruokakojujen tarjontaa. –Avoimilla mielin tultiin paikalle. Tutustutaan ensin, ja paljon on kyllä mielenkiintoista syötävää. Kevätkääryleet ja perunanyytit houkuttelevat ainakin nyt aluksi. Ollaan eka kertaa täällä, vaikka Keuruulla asutaankin. Ja tarkoitus on ostaa ruokaa myös kotiin vietäväksi, Lahtiset vakuuttavat. Keskusaukiolla vanhat ystävät kohtaavat toisiaan. Niin kävi myös Marjatta Lammelalle ja Tuula Tervolle . Juttu jatkuu kuvan jälkeen. –Tuula jo söi, mutta minä vasta koetan päästä perille tästä tapahtumasta. Asun palvelutalossa, ja kun olen siellä niin toivonut kunnon pihviä, niin hoitajat lähettivät nyt torille. Vaan ei ole vielä pihviä näkynyt, Lammela selvittää. –Minä söin lihakääryleitä ja maustettua riisiä. Ja saa täältä lihapullia tomaattikastikkeessa, Tervo toteaa. Tapahtuma innostaa myös yrittäjiä. Pulla-Ainona tunnettu toriyrittäjä Aino Sipponen toi mukanaan aamulla leivottuja leipiä. Hänen tirolilaisvaikutteinen työasunsa saa ohikulkijoilta iloisia kehuja. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. –Kun aloitin 41 vuotta sitten, minulla oli tämä sama asu, ja se on hyvä vieläkin. Mutta torikaupan kehityksestä olen vähän huolissani. Kuusi kollegaa on haudattu lyhyen ajan sisällä, eikä uusia tulijoita ole ihan heti näköpiirissä. Minulle tämä on niin kutsumusammatti. Raskasta toki välillä, mutta joka päivästä olen nauttinut, kun saa tavata ihania ihmisiä. Karjalaistaustainen keuruulainen Raili Kallinen esittelee leipomiaan karjalanpiirakoita. –Nämä ovat aitoja, sillä isä oli Harlusta ja äiti Saareksesta. Keuruulle he päätyivät Pohjanmaan kautta, kun tiesivät, että täällä oli sukulaisia. Minä olen syntynyt Keuruulla, mutta olen saanut käydä vanhempieni kotipaikkakunnilla, ja ihan se oli kuin olisi kotiinsa mennyt. Isän talokin oli vielä olemassa. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Luomutilan yrittäjäpari Tapio Nisula ja Sofia Pyhälä ovat tuoneet satoaan Matomutkasta Kuoreveden Palsinasta. –Vasta eilen saatiin kuulla, että tällainen mahdollisuus olisi, ja niin sitten tultiin pistämään koju pystyyn. Luomuviljely on meille mielekäs elämäntapa. Vanhempani ovat viljelijöitä, ja heillä on ollut karjaa. Me löysimme pari vuotta sitten tyhjän maatilan kotini läheltä, ja päätettiin ryhtyä isänniksi, kertoo Nisula. Katso lisää kuvia tästä: