Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Tilajäätelöä ja Tentsile-majoitusta korona-avustuksella – Hakamaan lammastila Oy testaa keinoja selviytyä kriisiajasta

Petäjäveden Metsäkulmalla Hakamaan lammastila Oy sai Business Finlandin myöntämää kehitysrahoitusta 9 400 euroa esiselvitykseen liiketoiminnan häiriötilanteessa. Yrittäjä Maija Suutarisen mukaan heidän yrityksensä tilauskirjat tyhjenivät yhdessä päivässä, kun hallituksen korona-rajoitukset tulivat voimaan maaliskuussa. –  Kun korona iski maaliskuun puolessa välissä ja sulki kaikkien meidän hotelli- ja ravintola-asiakkaiden ovet yhdessä yössä, olin varma, että tässä oli Hakamaan lammastilan tarun loppu. Elintarvikkeiden jalostukseen keskittyvä Hakamaan lammastila Oy vastaa usean pienen tuottajarinkiimme kuuluvan tilan lammas- ja omena- ja marjatuotteiden jalostuksesta ja markkinoinnista. 80 prosenttia tilauksistamme katosi, kuvailee Suutarinen lähtötilannetta. Ideoita oli valmiina Hän kertoo jo pidempään pohtineensa majoituspalvelujen tarjoamista tilalla. Tähän ei ole ollut toistaiseksi mahdollisuutta, mutta tilalla on järjestetty Päivä maatilalla -elämyksiä myös kansainvälisille ryhmille, jotka nyt peruuntuivat kesältä kokonaan. Myös oma jäätelö on kangastellut tuoteideana yrittäjän mielessä. – Kun tieto Business Finlandin koronatukihausta tuli, päätin kokeilla, miten käy. Haimme ja saimme kehitysrahoitusta ja nyt jo testaamme uusia tuotteita. Tavoitteena on saada liikevaihtoa kriisiajaksi ja kehittää uusia tuotteita myös tulevaisuuteen, sanoo Suutarinen. Päivälepoteltta siimeksessä Rahoituksen avulla yritys pystyi ostamaan usealta yksinyrittäjältä asiantuntijapalveluja, uusien tuotteiden saamiseksi nopeasti myyntikuntoon. Syntyi uusi matkailupalvelu, päivälepo Tentsile-teltassa. Majoitustapa on uusi koko Petäjävedellä. – Elämys virkistää koronaerityksessä ja onnistuu ilman ihmiskontakteja. Matkailija saapuu tilamme tulipaikalle, saa sieltä eväät nuotiolla nautittavaksi ja voi sen jälkeen viettää kolme tuntia puiden väliin kiinnitetyssä teltassa päivälevolla luonnon rauhassa oman seurueen kesken, selvittää Suutarinen. Palvelu on kokeiluvaiheessa, missä selviää, löytyykö kysyntää ja saako palvelusta kannattavan. Kesäkuusta lähtien on tarkoitus tarjota tällä tavalla myös majoitusta yön yli. Palvelua myymällä yritys pyrkii yli koronakriisin aiheuttamasta matkailijakadosta. – Tentsile-majoituspalvelut kiinnostavat kansainvälisiä matkailijoita, ja niille markkinoille tähtäämme. Tässä on potentiaalia tuleville vuosille, arvioi Suutarinen. Hillot jäätelöön Myös toinen kokeilussa oleva tuote ratkaisee useita koronan tuomia pulmia. – Meille jäi käsiin iso määrä vähäsokerista, tilauksesta hotelleille valmistettua kotimaista omena-marjahilloa. Raaka-aineet ovat kotipuutarhojen omenia ja puutarha- ja metsämarjoja. Minulla ei antanut luonto periksi heittää hilloa roskiin, joten mietin kuumeisesti tuotteelle uutta käyttöä, kertoo Suutarinen. Pitkäaikainen idea omasta jäätelöstä heräsi eloon, kun hän tapasi niin ikään kevään tilauksia menettäneen jäätelövalmistajan myydessään pääsiäisen lammastilauksia. – Heillä oli tuotantokapasiteettia tyhjillään ja meillä jäätelöön sopivaa hilloa valmiina. Ensimmäinen testierä jäätelöä valmistui jo ja tuli maisteltavaksemme perjantaina 24. huhtikuuta. Business Finlandin avustuksen turvin pääsimme kehittämään uutta tuotetta, sanoo Suutarinen. Esiselvityksestä tuotteeksi Maija Suutarinen pitää mahdollisena, että onnistuessaan nyt kehitettävät ”korona-ajan” tuotteet jäävät yrityksen valikoimiin pysyvästi. Yrittäjä uskoo ekomatkailun ja kotimaisen kestävän ruoantuotannon mahdollisuuksiin. Suutariset ostivat Hakamaan tilan 2010 ja siitä lähtien toimintaa on kehitetty eteenpäin. Nyt tilalla toimii elintarvikejalostukseen keskittyvä osakeyhtiö ja maatilalla on 60 uuhen lampola. Tilan emännän terveysongelmat ovat varjostaneet kehittämistyötä. – Loukkaannuin auto-onnettomuudessa vuosia sitten, eivätkä käteni ole täysin kuntoutuneet. Eläinten hoitoon ja hillojen valmistukseen olemme palkanneet työntekijät. Koronatuen ansiosta heidänkin työllisyytensä näyttää paremmalta, sanoo Suutarinen.