Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Nyt saadaan herkkuja kesäkurpitsasta

Tällaisen kesän jälkeen tulee puutarhasta kesäkurpitsoja kilokaupalla. Kasviksena se tuntuu olevan myös hyvin pinnalla nyt ruuanlaitossa sekä leivonnassa. Netti ja some ovat ohjeita pullollaan. Tässä muutama kiva perusresepti kesäkurpitsan käyttöön. Tämä kasvis osoittautuukin todella monipuoliseksi ruoka-ainekseksi. Miedonmakuisena se voi olla myös lemmikkien herkkua, ainakin koirat ja lemmikkikanit pitävät siitä. Kesäkurpitsalasagne syntyy nopeasti oman valinnan mukaan joko mieleisestä jauhelihasta, kanajauhelihasta tai kasvisyöjälle vaikkapa soijarouheesta. Kesäkurpitsarieskat ovat todella nopeita tehdä, ja ne säilyvät mehevinä seuraavaankin päivään kesäkurpitsaraasteen ansiosta. Helppo kesäkurpitsakakku suklaakuorrutteella rengasvuokaan tai pyöreään vuokaan syntyy myös helposti. Mantelijauhoilla kakkuun tulee mehevä rakenne. Voit valita mieleisesi jauhot. Mehevät kesäkurpitsarieskaset 7–8 kpl Laktoositon, munaton 1 kesäkurpitsa raastettuna, noin 300 gr 1 tlk (200 g) kermaviiliä, laktoositon 2 dl ruisjauhoja 1,5 dl vehnäjauhoja 0,5 tl suolaa (0,5 tl leivinjauhetta) 1. Raasta pesty kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Sen voi raastaa kuorineen, jos haluat, että rieskoihin jää selvästi kesäkurpitsa näkyville ja tulee enemmän suutuntumaa. Jos et, niin kuori pestyt kesäkurpitsat ensin juustohöylällä. Kuvan rieskoissa kesäkurpitsa on kuorittu. 2. Lisää kesäkurpitsaraasteeseen kermaviili, ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola sekä halutessasi leivinjauhe. Se ei ole näissä pakollinen. Sekoita puuhaarukalla taikina nopeasti sekaisin, älä vaivaa. 3. Ripottele leivinpaperille vehnäjauhoa hieman rieskojen alle. Nostele taikinasta pellille leivinpaperin päälle 7–8 pientä kekoa. Ripottele kekojen päälle vehnäjauhoja ja painele ne käsin tasaisiksi rieskoiksi. Ei tarvitse pistellä haarukalla. 4. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia, kunnes rieskat saavat kauniin paistovärin. Helppo ja nopea kesäkurpitsalasagne Voit valita teetkö liha-, kana- vai kasvisversion. 1 pkt valmiita lasagneaineksia 1 tlk tomaattimurskaa 400 g jauhelihaa, kanajauhelihaa tai soijarouhetta 1 dl vettä 1 tl suolaa 3 dl maitoa 300 g juustoraastetta 300–400 g kesäkurpitsaa Mausteita maun mukaan 1. Aloita pesemällä ja viipaloimalla kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet sitten esimerkiksi leivinpaperin päälle ja ripota ohuelti suolaa päälle. Anna ”itkettyä” sillä aikaa, kun valmistat kastikkeen. 2. Ruskista jauheliha ja lisää siihen tomaattimurska ja desi vettä. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää suolaa. Lisää sitten valmislasagnen kastikeainekset, sekä vesi ja maito. Anna kiehahtaa ja kuplia noin 5 minuuttia. 3. Laita talouspaperia kesäkurpitsaviipaleiden päälle ja pyyhi niiden pintaan noussut vesi pois. Kaada laakeaan vuokaan jauhelihakastiketta, lado päälle kesäkurpitsaviipaleita, lasagnelevyjä ja juustoraastetta, ja taas kastiketta. Aloita ja lopeta kastikkeella, lisää päälle vielä juustoraastekerros. 4. Ripota pintaan hieman suolaa ja mustapippuria ja paprikajauhetta, tai jos teet kanajauhelihalasagnen, käytä currya ja aromisuolaa. Kasvislasagnen voit maustaa mielesi mukaan yrttimaustesekoituksella ja suolalla. 5. Paista 200 asteessa hieman uunin keskitasoa alemmalla 30 minuuttia. Painele sitten haarukalla lasagneen reikiä, jotta kastike nousee pintaan. Peitä lasgne foliolla, ettei se kuiva liikaa, ja jatka vielä paistamista 10–15 minuuttia. Varmista, että lasagnelevyt ovat kunnolla pehmenneet ennen kuin otat lasagnen uunista. Anna vetäytyä 10 minuuttia ja nauti raikkaan kesäsalaatin kanssa. Kesäkurpitsa-suklaakakku 4–5 dl raastettua kesäkurpitsaa 2 dl miedonmakuista oliiviöljyä 3 kananmunaa 6 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta tai mantelijauhoja 3–4 dl sokeria tai karppisokeria 1,5 dl tummaa sokeroimatonta tai tavallista tummaa kaakaojauhetta 1 tl leivinjauhetta 2 tl ruokasoodaa 2 tl vaniljasokeria tai teelusikan kärjellinen aitoa vaniljaa 1 tl suolaa Kuorrutus 150 g tummaa tai sokeritonta suklaata (0,5 laktoositonta kermaa tai muuta kermavalmistetta) kurpitsansiemeniä pinnalle 1. Kuori kurpitsat juustohöylällä. Raasta kesäkurpitsat hienolla terällä. Sekoita kurpitsaraasteeseen öljy, munat ja sokeri. Sekoita muut kuivat aineet keskenään. Sekoita sitten kaikki aineet yhteen tasaiseksi seokseksi. 2. Voitele ja leivitä isohko rengasmallinen kakkuvuoka tai pyöreä kakkuvuoka korppujauholla, perunakuidulla tai mantelijauheella. Kaada seos vuokaan. 3. Paista uunin alatasolla 175*C 50–60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Tärkeää! Anna kakun jäähtyä vuoassaan puolisen tuntia ennen kumoamista. 4. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Voit sekoittaa sulatusvaiheessa joukkoon halutessasi hieman kermaan suklaan notkistamiseksi. 5. Kaada suklaa jäähtyneen kakun päälle. Jos haluat, ripota päälle vielä kurpitsansiemeniä. Edit. Kesäkurpitsa-suklaakakun ohjeesta poistettu määritelmä gluteeniton, hiilariton, laktoositon.