Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Lukijan kuva: Kurjet päivystävät peltoaukean laitamilla

Jorma Soininen on kulkenut hyvään aikaan pellonpiennarta kameransa kanssa ja saanut napattua kuvaan kurkipariskunnan siivilleen kohoamassa. Kurkia näkee peltojen lisäksi soilla ja rantaniityillä. Kurjet muodostavat elinikäisen parisuhteen ja alkavat pesiä 4–6-vuotiaina. Pesän ne rakentavat mielellään vaikeapääsyiseen maastokohteeseen ruohoista, sammalista ja oksista. Munia kurkiemo pyöräyttää korkeintaan pari kappaletta, ja molemmat puolisot hautovat niitä. Hautoma-aika kestää 4–5 viikkoa. Poikaset oppivat juoksemaan ja uimaan melko pieninä. Lentämään ne lähtevät 2,5 kuukauden ikäisinä. Kurjet talvehtivat Afrikassa, Etelä-Aasiassa ja Etelä-Euroopassa. Suomeen linnut saapuvat huhtikuussa, ja muuttomatkalle ne lähtevät viimeistään lokakuun alussa. Suurimmissa kurkiauroissa voi lentää satoja lintuja. Suomalaisten Kurkien muuttoreittejä on tutkittu satelliittilähettimien avulla vuodesta 2006. Viimeisen 20 vuoden aikana Suomen kurkikanta on kaksinkertaistunut.