Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Suolaista ja makeaa simasuille

Vappuna voi herkutella muutenkin kuin lihapullilla ja perunasalaatilla. Myös makeannälkään löytyy munkeille ja tippaleiville helposti toteutettavia vaihtoehtoja. Kevään kunniaksi kannattaa kaivaa vohvelirauta esiin kaapin kätköistä. Vohvelitaikinasta on helppo loihtia niin suolaiset kuin makeat versiot, sillä vohvelien makuelämys tehdään täytteillä. Katkaraputäyte chiliripauksella vastaa suolapalan tarpeeseen ja jogurtti-marja-kinuskitäyte on loistava makea lopetus naposteluhetkelle. Pienet annosmaljat helppotekoista pannacottaa marjahillokkeella syntyvät kätevästi hyytelösokerin avulla. Pikniksesonki käynnistyy yleensä vapusta, joten sään salliessa herkut kannattaa pakata eväskoriin ja nautiskella ne ulkosalla. Katkaraputäyte vohveleille 500 g katkarapuja sulatettuna ja valutettuna ½ dl chilikastiketta ¼ dl tomaattipyreetä 1 sipuli silputtuna 2 tl hienoa sokeria 300 g ranskankermaa 2–3 rkl sitruunamehua ½–¾ tl suolaa ½ tl rouhittua mustapippuria 1 ruukku oreganoa Mausta katkaravut chilikastikkeella, tomaattipyreellä, sipulisilpulla ja sokerilla. Vaahdota ranskankerma ja mausta se sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Silppua puolet oreganon lehdistä ranskankermaan ja lisää 2/3 katkaravuista joukkoon. Annostele täyte vohveleille, koristele lopuilla katkaravuilla ja oreganon lehdillä. Marja-kinuskitäyte 200 g muscovadosokeria 2 dl kuohukermaa Marjatäyte: 600 g pakastemarjoja 1 dl fariini- tai taloussokeria 300 g turkkilaista jogurttia 1 rkl vaniljasokeria 1 ruukku basilikaa Mittaa muscovadosokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia kunnes seos on kinuskimaista. Jäähdytä. Rakenne kiinteytyy lisää jäähtyessään. Sekoita jäiset marjat ja sokeri. Anna marjojen hiukan sulaa ennen tarjoilua. Mausta jogurtti vaniljasokerilla. Laita jokaiselle vohvelipalalle basilikanlehti, annostele kohmeisia marjoja ja jogurttia päälle. Viimeistele vohvelisuupalat muscovadokinuskiraidoilla. Sitruunainen lakritsipannacotta 8 annosta 5 dl kuohukermaa 1 dl hyytelösokeri Multia 1–1½ tl lakritsijauhetta 1 luomusitruunan kuoriraaste Hilloke: 150 g vadelmia 100 g punaherukoita ¾ dl hillosokeria 1 kanelitanko Mittaa kerma, hyytelösokeri Multi ja lakritsijauhe kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ½ minuuttia. Sekoita sitruunan ohut kuoriraaste joukkoon ja kaada seos laseihin. Jäähdytä ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. Mittaa marjat, hillosokeri ja kanelitanko kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Annostele kylmä hilloke pannacottien päälle ennen tarjoamista. Ohjeet: Suomen Sokeri Oy 2 kananmunaa 4 dl maitoa 3 dl vehnäjauhoja 1/2 tl leivinjauhetta 1/2 tl suolaa 2 rkl kasviöljyä tai margariinia Mittaa jauhot, leivinjauhe ja suola sekoituskulhoon. Lisää maito, kananmunat ja rasva. Sekoita aineet sileäksi taikinaksi. Paista vohvelit rasvalla sipaistussa vohvelipannussa ruskeiksi ja rapeiksi. Nosta vohvelit ritilän päälle, jäähdytä hetki ja taita ne suupaloiksi. Makeisiin vohveleihin voi taikinaan lisätä 1/2 dl sokeria.