Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Kultamitalit laatumaidon tuottajille Multialla, Maitosuomen palkinto keuruulaistilalle

Maidontuottajat Pirjo ja Matti Saarinen Multian Nikaralta ja Sirpa ja Kimmo Lehtomäki Multian Sahrajärveltä saivat Walter Ehrström säätiön myöntämät kultamitalit parhaan E-laatuluokkaisen maidon 25 vuoden yhtäjaksoisesta tuottamisesta. Molemmat tilat tuottavat maitoa Osuuskunta Maitosuomelle. Kultamitalit palkituille jakoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä säätiön puheenjohtaja Matti Aho 19. maaliskuuta Helsingin yliopiston juhlasalissa pidetyssä kultamitalijuhlassa. Kultamitali myönnetään maidontuottajille, jotka ovat tuottaneet korkeimman laatuluokan maitoa yhtäjaksoisesti 50 tai 25 vuoden ajan. Arvostettu palkinto – Me valiolaiset tuottajat juhlimme ensin Finlandia-talossa, jossa oli ruokailu ja puheita, sieltä lähdimme kaikkien meijereiden tuottajien yhteiseen kultamitalijuhlaan yliopiston juhlasaliin. Mitalit jakoi ministeri Jari Leppä, kertaa Pirjo Saarinen juhlapäivän tunnelmia. – Joskus on aika olla onnellinen omasta työssä onnistumisestaan. Juhla oli mukava, meitä mitalinsaajia oli kaikkiaan 247 eri puolilta Suomea, kertoo Saarinen. Neljä laatukriteeriä Saariset ovat tuottaneet maitoa Nikarankylällä sijaitsevalla Kivirannan tilallaan jo 32 vuotta. Isäntäpari on siis tuottanut jokaisen mitaliin oikeuttavan maitolitran itse. Palkinto on tilakohtainen, se voidaan myös myöntää kahdelle tuottajapolvelle, jos palkintojakson väliin on osunut sukupolvenvaihdos. Kultamitalin saa, jos meijeriin toimitettu maito ei ole kertaakaan 25 vuoden aikana poikennut parhaasta E-laatuluokasta. Ensinnäkin maidon bakteeritaso on ollut alhainen eli maidonkäsittelyn hygieniataso korkea–utareet, lypsylaitteistot ja tilatankki puhtaita. Maidon solumäärän alhaisuus taas kertoo lehmien hyvästä utareterveydestä. Tuotetussa maidossa ei myöskään sallita vesilisäyksiä. Sellainen voisi syntyä vahingossa, jos huuhdevesiä joutuisi maitotankkiin. Myöskään antibioottijäämiä ei sallita. Antibioottihoidon jälkeen lehmän maito saadaan lypsää tankkiin, kun varoajan jälkeen tilalla tehty antibioottitesti on puhdas. Tahtoa, taitoa ja tuuria – Laatumaidon tuottamiseen näin pitkään yhtäjaksoisesti vaaditaan tahtoa, taitoa ja tuuriakin. Pitää ymmärtää koko maidontuotantoprosessi lehmän terveydestä alkaen ja olla joka lypsykerralla tarkkana, että tilatankkiin menevä maito on kunnollista, sanoo Saarinen. Saarinen kertoo, että heidän tilallaan työrutiinit, joita noudattamalla laatumaidon tuotanto sujuu. Heillekin haastavinta on lehmien utareterveyden seuranta. Myös teknisten vikojen kanssa saa olla tarkkana. – Kerran olemme joutuneet laskemaan viemäriin kokonaisen tilatankillisen maitoa, kun maidon bakteeritaso alkoi tankissa nousta. Tankin pesu oli epäonnistunut. Omavalvonnassamme huomasimme, ettei maito ollut kunnollista emmekä lähettäneet sitä meijeriin, kertoo Pirjo Saarinen. Keuruulaiselle tilalle Maitosuomen palkinto Osuuskunta Maitosuomi palkitsi 2. huhtikuuta pidetyssä maitojuhlassaan Jyväskylässä Keuruun Asunnalla Hautalan tilalla maitoa tuottavat Irja Järvenpää-Ryyminin ja Paavo Ryyminin. He ovat tuottaneet E-laatuluokan maitoa yhtäjaksoisesti 30 vuoden ajan.