Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Ruodotonta haukea valmistui kuin liukuhihnalta Riihossa

Haapamäen Metsästysseura päätti järjestää jäsenilleen jotain uutta ja mielenkiintoista perinteisen pilkkikilpailun mausteeksi. Saunan lauteilla ideoitiin ruodotonta haukea-tapahtuma. Tilaisuuteen päätettiin kutsua vieraaksi myös maansa vuokranneet maanomistajat ja tietenkin kalastuskuntien edustajat. Keuruun Valkealahdessa asuva, kokenut kalan käsittelijä ja intohimoinen kalamies Harri Jokihaara lupautui fileoimaan pyydetyt hauet pannuvalmiiksi raaka-aineeksi. Perjantai-iltana kymmenen kaksimiehistä joukkuetta porasi kilvan reikiä Ylisen, Vaissinjärven ja Moijasjärven jäähän tavoitteena kymmenkiloinen vonkale. Syöttinä käytettiin pääasiassa särkeä ja ahventa. Tarjosipa joku Osuuskaupan muikkuakin ruoaksi hauki-mammalle kun ei ollut onnistunut särkiä saamaan. Paavo Lehtisen joukkue saapui kokemaan pyydyksiään kahdeksan jälkeen lauantaiaamuna. Ensimmäinen koukku oli koskematon. Toinenkin koukku oli tyhjää täynnä. Kolmannesta koukusta täkykalakin oli viety. Joukkue alkoi jo lähes masentua, mutta puolessa välin kokemista onni kääntyi. Lehtisen joukkue nosti lopulta viisi haukea jäälle, jotenka punnitukseen lähdettiin iloisin mielin, vaikka kalojen keskikoko ei päätä huimannut. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Punnituspaikalle päätyi lopulta kuuden joukkueen saalis, yhteensä kolmekymmentäkolme haukea. Suurimman, noin viisikiloisen vonkaleen onnistuivat narraamaan Risto Jyväsjärvi ja Mika Väle . Voittajajoukkue pokkasi lahjakortin paikalliseen tavarataloon. Harri Jokihaara aloitti perusteellisen hauenkäsittelyopastuksensa kalan alkukäsittelystä, johon kuuluu saaliin tainnutus ja verestäminen sekä kylmäketjun turvaaminen avannosta pannulle. Seuraavaksi esiteltiin tarvittavat välineet. Tärkein käsittelyvaihe ruokailijan kannalta on kuitenkin hauen fileoiminen ruodottomaksi. Täysin ruodoton kala mahdollistaa raaka-aineen käytön mm wokki-ruokiin, pitsaan, lämpimiin voileipiin jne. – Itse olen opetellut taidon reilut parikymmentä vuotta sitten eikä ole tullut kertaakaan ruotoja ikävä. ”Anopin ruoto” kuuluu anopille, ei ruokailijan suuhun, sutkauttaa Jokihaara esitellessään pannuvalmista raaka-ainetta. Piikkiset ruodot ovat menneen talven lumia joiden antaman maunkin voi korvata käyttämällä nykyaikaisia mausteita. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Peräisen talon isännät Timo ja Erkki Peräinen olivat saapuneet tilaisuuteen kutsuvieraina. Timo Peräisen kamera taltioi Johihaaran työvaiheita lähietäisyydeltä alusta loppuun. – Olipa todella mielenkiintoinen, hieno ja perusteellinen opetustilaisuus. Enpä olisi uskonut kuinka helposti ruotoisesta hauesta tulee ruodotonta, suoraan suuhun kelpaavaa raaka-ainetta. Tätä pitää kyllä harjoitella itsekin kalakaverin kanssa, kommentoi Peräinen Jokihaaran esitystä. Peräiset ottavat näytepakkauksen ruodotonta haukisuikaletta ja arvelevat maistavansa pussin sisältöä heti sunnuntaina. Päivän haukisaaliista kertyi ruodotonta, pannuvalmista suikaletta noin puolitoista ämpärillistä. Tilaisuuteen osallistujat saivat mukaansa lähes puolen kilon pussillisen takuutuoretta ruodotonta kalafileetä herkullisen reseptin kera. Vuoden päästä olisi tarkoitus järjestää samansuuntainen tilaisuus hieman uusilla mausteilla ja resepteillä lupaili seuran puheenjohtaja Antti Niemelä .