Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Uudet padat porisevat

Riihon kylän keskeinen maamerkki on Vaissin peltoaukea maatiloineen ja tehdasrakennuksineen. Sukutilaa viljelee kuudennen polven isäntänä Juho Vaissi , kaalikääryletehtaan toimitusjohtajana työskentelee Vaissin sisar Maria Hanho . Vaissi Oy:n kääryletehtaalla porisevat tänä keväänä upouudet keittopadat. Ilmanlaatua parantavat uudistetut ilmastointilaitteet. Alkuvuoden laiteinvestointien arvo nousee yhteensä 200 000 euroon. - Kun kääryleiden vuosituotanto on viime vuoden tapaan 1,2 miljoonan kilon luokkaa, uudistuksista on huolehdittava ajallaan, toimitusjohtaja Maria Hanho toteaa. Käärylevalmistus työllistää Riihossa sesonkiaikana noin 80 henkilöä, muuna aikana työntekijöitä on tehtaalla noin 50. Työntekijät asuvat noin 60 kilometrin säteellä tehtaalta, pääasiassa työssä käydään Keuruulta, Mänttä-Vilppulasta, Virroilta ja Ähtäristä. Työtä tarjoutuu myös 17 suomalaiselle kaalia kasvattavalle sopimustilalle. Maria Hanho muistuttaa, että käärylevalmistuksessa on useita työvaiheita, jotka edellyttävät työtapojen ja laitteiden hallintaa. Koskalehtitehdas työllistää runsaasti kausityöntekijöitä, on vakiväellä puolestaan oltava valmius perehdyttää uudet työntekijät tehtäviinsä. - Vaikka työ on eri tavoin vaativaa, olemme saaneet työntekijöidemme työhyvinvointikyselyistä hyvät arviot työviihtyvyydestä, Hanho iloitsee. Vaissin kääryletuotanto on ajoittunut onnekkaasti yhteen 2000-luvun ruokabuumin kanssa ja toiminnan alusta asti on valikoimassa ollut vaihtoehto myös kasvissyöjille. Vahvaan osaamiseen ja jatkuvaan tuotekehittelyyn nojaava Vaissi onkin keväällä 2017 valmiina vastaanottamaan Suomi 100-juhlavuoden ruokahaasteet. Vaissin kääryleitä maistellaan vuoden mittaan muiden muassa eri lähetystöissä ja suomalaista läpimurtoherkkua etsivän kauppaketju Lidlin ruokaraadissa. - Visionamme on edelleen tuottaa maan maistuvimmat kaalikääryleet. Viime vuonna tuotimme niitä yli 12 miljoonaa kappaletta. Lukua on toki yhä mahdollista kasvattaa, vaikkapa vain lisäämällä vuotuista käärylemäärää suomalaisen ruokailijan lautasella kahdesta ylöspäin, Maria Hanho naurahtaa. Tilaa ja tehdasta ympäröivä kyläyhteisö on palkittu vuoden keskisuomalaisena kylänä. Kun valinta varmistui, toimitusjohtaja kiiruhti nopsasti päivittämään yrityksen Facebook-sivut. - Riihoa kelpaa mainostaa. Asukkaat puhaltavat yhteen hiileen vetovoiman lisäämiseksi. Kun kyläyhdistys pari vuotta sitten sai Himmaanmäen näkötornin valmiiksi, kääntyi myös Vaissin ja Taatilan tilojen kaalituotteiden kysyntä tehtaanmyymälässämme kasvuun. Asiakkaat kiinnittävät säännöllisesti huomiota siistiin kyläilmeeseen, hyvin hoidettuihin pihoihin ja idylliseen uimarantaan. Kylällä on myös toimivat leirikeskustilat juhlille, kokouksille ja koulutustapahtumille, Hanho listaa. Jos kylällä parantamisen varaa jossain on, se on Hanhon mukaan tiestön kunto ja hoito. - Tienkäyttäjiä täällä kyllä riittää. Huomattavasti Vaissiakin vanhemmat maatilat ovat Riihossa säilyttäneet elinvoimansa ja ilahduttavan monilla tiloilla on myös jatkajansa. Uusia ja perinteisiä elinkeinoja osataan hyödyntää hienosti. Vaissi Oy valmisti vuonna 2016 yhteensä 1,2 miljoonaa kiloa kaalikääryleitä. Tehdas työllistää sesonkiaikana noin 80, muuna aikana noin 50 henkilöä. Kaalia on tilalla viljelty 1940-luvulta alkaen. 1972 alkanut esikeitetyn kaalin tuotanto laajeni kääryletehtaan perustamiseen 2001. Tehdas eriytyi Vaissin tilasta 2004. Kaali tehtaan tarpeisiin ostetaan suomalaisilta sopimusviljelijöiltä. Vaissi on saanut Keski-Suomen InnoSuomi-palkinnon 2006 ja maakunnallisen yrittäjäpalkinnon 2007. Vuonna 2009 Vaissi Oy valittiin vuoden maatilaksi.