Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Banaani yllättää piirakassa

Banaani on löytänyt tiensä kotikeittiöihin piirakan täytteeksi muiden hedelmien ja marjojen ohella. Se maistuukin yllättävän hyvältä piirakassa, etenkin kun sen yhdistää rapeaan kookossokeriin tai fariinisokeriin, sekä mantelijauhoihin tai speltjauhoon. Piirakka muuttuu silloin myös terveellisemmäksi, sillä kookossokerin glykeeminen indeksi on matala (38). Mantelijauhot ja speltjauhot ovat myös aina parempi valinta terveyden kannalta kuin valkoiset vehnäjauhot. Piirakan voi toki tehdä tavallisellakin sokerilla ja vehnäjauhoilla. Jos sen tekee pelkästään mantelijauhoilla, se sopii keliaakikollekin. Myös piiraan maidon/kerman voi vaihtaa rahkaan tai vielä herkullisempaan banaanirahkaan. Tavallinen rahka vähempirasvaisena on aina terveellinen vaihtoehto. Piirakasta on olemassa eri versioita, on vatkattava pohjataikina sekä tämä helppo versio, jossa aineet vain sekoitetaan sekaisin. Siitä huolimatta piirakasta tulee todella herkullinen, koska pintaan tehdään täyte kaurahiutaleista, kookossokerista ja voista. Sokeriksi käy myös muut sokerit, kuten intiaanisokeri tai Karppisokeri. Valitse mieleisesi! Suurta herkkua piirakka on vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. Kokeile vaihteeksi soijapohjaista vaniljakastiketta. Se tulee itse asiassa edullisemmaksi, sillä ison viiden desilitran tölkin hinta on hieman alle 2 €. Isosta puolen litran tölkistä riittää isommallekin porukalle. Kastiketta löytyy nykyään päivittäistavarakaupoista. Valmistusaineet, pohja: 2 pehmeitä banaaneja 75 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia 2 dl kookossokeria (tai fariinisokeria tai sokeria) 1 kananmuna 1 tl vaniljasokeria tai vaniljajauhetta maun mukaan 3 dl speltjauhoja, 3 dl mantelijauhoja tai 3 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 dl (banaani) rahkaa, maitoa tai kermaa Pinnalle tuleva muruseos: 1 dl (luomu)kaurahiutaleita 1 dl kookossokeria, sokeria tai fariinisokeria 40 g huoneenlämpöistä voita Valmistus: Muussaa kulhossa haarukalla banaani huoneenlämpöisen voin kanssa soseeksi. Lisää joukkoon valitsemasi sokeri ja muna. Sekoita nopeasti. Lisää kuivat aineet ja rahka tai maito taikinaan. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa vatkaamista. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Tee toisessa astiassa muruseos kaurahiutaleista, sokerista ja voista nyppimällä ainekset sekaisin. Ripottele seos piirakan päälle. Paista 175 asteessa noin 35 min uunin ala- tai keskitasolla uunista riippuen. Tarjoile haaleana vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.