Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Irakilainen päivä Veikkolassa

Jukojärven Veikkolassa puheensorina kantautui ulos asti, ja heti kynnyksellä leijui vastaan herkullinen ruoan tuoksu. Keittiössä hääräsi toistakymmentä irakilaisnaista, jotka olivat tulleet esittelemään oman maansa ruoanlaittoa ja ruokakulttuuria suomalaisille naisille. Raaka-aineet ovat tuttuja, mutta valmistustapa ja maustaminen ovat uusia kokemuksia ruoanlaittoa vierestä seuraaville suomalaisnaisille. He ihastelevat garam masala – mausteen täyteläisyyttä. – Tässä on jännä makean ja täyteläisen kirpakka maku, sanoo eräs mausteita tutkiva rouva. – Riisi on riisiä, mutta heidän käsissään sen valmistaminen näyttää todella mielenkiintoiselta, jatkaa toinen. Suurin osa irakilaisista naisista ei puhu Suomea, mutta parin suomea osaavan ja auttavan englannin keinoin asiat tuntuvat tulevan hyvin selväksi. – Meillä on täällä tänään irakilainen päivä, me teemme irakilaista ruokaa, irakilaiseen tapaan, sanoo seitsemäntoista vuotia Marwan Dawur , joka osaa Suomea niin hyvin, että voi toimia tulkkina ryhmässä. Suomalaiset kiinnittivät huomiota ruoanlaiton perusteellisuuteen. Siinä missä suomessa ruoka pyritään tekemään valmiiksi mahdollisimman nopeasti, niin irakilaiset näyttävät viettävän aikaa keittiössä paljon enemmän, ja hieman eri tavalla. Se on yhdessäoloa ja vilkaasti keskustelevaa. Nuorin mukana oleva irakilainen on neljän kuukauden vanha vauva, jonka kanssa aikaa viettää Viivi Lepikkö. – Minä olen ollut tänään tällainen varamummi, enkä ole keittiöön joutanut ollenkaan, mutta siellä onkin ollut ihan tarpeeksi porukkaa, sanoo Lepikko. Irakilaiset tekevät ruokaa ryhmissä, joissa väki vaihtuu välillä. Meno keittiössä on vilkasta ja hauskaa. Puheensorina täyttää koko talon ja välillä joku käy soittamassa musiikkia Veikkolan kaiuttimista. Idea irakilaiseen päivään tuli edellisen ruokakulttuurin vaihtopäivän mukana. Silloin suomalaiset perehdyttivät irakilaiset suomalaiseen ruoanlaittoon. Ruoan valmistuttua irakilaiset viittoilevat suomalaisia ottamaan ensin. Leipää, riisiä ja tummaa tomaattipohjaista kastiketta, jotain hummuksen tapaista sekä salaattia. Tuoksu on mausteinen ja herkullinen. Kun pöydässä on päästy maistelun makuun, niin mielipiteet ovat melko selkeitä. – Hyvin mausteista ruokaa he tekevät, joten vaikka raaka-aineet ovat samoja, niin maku on hyvin toisenlainen, sanoo Viivi Lepikko. Pöytäseurueessa nyökytellään huomiolle, pidetään ruokaa hyvin maistuvana ja mielenkiintoisena kokemuksena. Jälkiruokapöydässä uudenlaiset makukokemukset jatkuvat. Kookosta sisältävät pallerot ovat sieltä tutuimmasta päästä makuja, mutta sitten kiinteäksi tehty vanukas ja kanelipullaa muistuttavat leivokset nostavat esiin eksoottisempia makuja. Ainakaan kardemummaa ei ole säästelty. Harva suomalainen jättää hakematta lisää. Herkut tekevät kauppansa hyvin. katso video: