Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Beaujolais nouveau -viini nautitaan tuoreena

Marraskuun kolmas torstain tunnetaan viinipiireissä myyntiin tulevista uuden sadon viineistä. Tällöin ympäri maailman nautittavaksi tulee ranskalainen Beaujolais nouveau -viini, joka on valmistettu syys-lokakuussa kerätyistä rypäleistä. Viini valmistetaan punaisesta gamay-rypäleestä macèration carbonique -menetelmällä eli hiilidioksidin avulla. Sen vuoksi viini valmistuu nautittavaksi tuoreena muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Viinin säilyvyys ei ole haihtuvien hiilihappojen vuoksi kovin hyvä. Käymisessä luonnollisesti syntyvä sekä lisätty hiilihappo saavat rypäleet puhkeamaan, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin käymisastiassa olevalla luonnonhiivalla. – Beaujolais nouveau -viinillä juhlitaan sato- ja korjuukauden päättymistä. Rypäleet kerätään eteläisen Beaujolais -maakunnan alueelta. Viini on kevyt, hedelmäinen ja se nautitaan viilennettynä 12–14 -asteisena. Usein siinä on metsämarjaisia makuja, kuten mansikkaa ja vadelmaa, joskus jopa banaania, kertoo Alko Oy:n tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Uuden sadon viini on parhaimmillaan suolaisten herkkujen, sormiruoan ja pienten, leivonnaisten, piiraiden sekä sipulikeiton kanssa. Se sopii erityisen hyvin myös seurustelukäyttöön sekä ajankohtaisesti pikkujoulujuhliin. Vilkunan mukaan Beaujolais nouveau on istunut suomalaiseen viinikulttuuriin hyvin. – Etenkin nuoret ovat löytäneen viinin. 2010-luvulla uuden sadon viinin myynti on kasvanut vuosi vuodelta, paljastaa Vilkuna. Lentorahtina ympäri maailman lähteneen Beaujolais nouveaun kaksi viiniä tulevat myyntiin marraskuun 17. päivänä.