Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Pääkirjoitus: Herkkuja ja terveyttä marjametsästä

Marjastus kiinnostaa suomalaisia, meistä joka toinen marjastaa. Terveyden näkökulmasta tämä onkin viisasta, sillä marjat ovat superruokaa, muiden muassa mustikka, jonka satokausi alkaa olla käsillä. Ennusteet lupailevat sadosta jopa runsasta. Hillasadonkin suhteen on lupa olla toiveikas. Puolukan sato näyttää alkukesän ennusteissa vaatimattomammalta. Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan marjoja poimitaan nykyisin enemmän kuin pitkiin aikoihin. Esimerkiksi viime vuonna metsä- ja suomarjoja kerättiin ennätykselliset 64,5 miljoonaa kiloa. Ulkomaalaiset poimijat keräsivät määrästä viidenneksen. Luonnonmarjojen taloudellinen arvo kipusi yli 120 miljoonaan euroon. Metsämarjat ovatkin paitsi merkittävä ruoan jatke kotitalouksille, samalla yhä tärkeämpiä myös elinkeinotoiminnalle. Marjastuksen terveysvaikutukset eivät rajoitu ruokapöytään. Marjastus on myös yksi suosituimmista ulkoiluharrastuksista kävelylenkkeilyn ja luonnonvesissä uimisen jälkeen. Tuokio metsässä laukaisee stressiä tehokkaasti. Luonnossa tulee liikuttua reippaasti ja se edistää myös sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, mieliala piristyy ja toisiin ihmisiinkin suhtautuu myönteisemmin.