Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Sienestysaika on parhaimmillaan

Sienet ovat monen suomalaisen mielenkiinnon kohde, ja asia kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän. Sienestysaika on parhaimmillaan ja jatkuu pitkälle syksyyn. Sieniä on hauska kerätä, ja niistä on helppoa ja vaivatonta valmistaa monipuolista ja maistuvaa lähiruokaa. Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisilta löytyy asiantuntemusta luonnontuotteista. Koulutusta aiheesta löytyy etänä sekä aloittelijoille että kokeneimmille poimijoille. Hapattaminen on uusin trendi Hapansäilöntä on kuivatuksen ohella maailman vanhimpia säilöntämenetelmiä. Se on edullinen säilöntätapa, ei vie energiaa eikä edellytä kalliita pakkausmateriaaleja. Hapattaminen on luonnonmukainen biologinen säilöntämenetelmä, jossa mikrobit aikaansaavat paloitelluista kasviksista puristuvan sokeripitoisen nesteen käymisen ja sokerien muuttumisen maitohapoksi. Jos hapansäilönnässä ei onnistuta saamaan aikaan maitohappoa tuottavien bakteerien käymistä, saavat voihappoa tuottavat mikrobit ylivallan ja pilaavat tuotteen, jolloin sitä ei voi syödä. Sienetkin sopivat hapattamiseen. Hapansäilöntäkokeilut on paras aloittaa pienellä määrällä, ettei mahdollinen epäonnistuminen tuota suurta pettymystä. Hapattaminen vaatii ehdotonta puhtautta. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Hapankaalin valmistusohjeet sopivat sienten hapattamiseen. Kaali korvataan sienillä ja vihanneksilla. Vihanneksissa on enemmän hiilihydraatteja kuin sienissä, joiden hiilihydraattipitoisuus on yksistään ehkä riittämätön tarvittavan maitohappomäärän muodostumiseen. Hapattamiseen hyvin sopivia sieniä ovat miedot haperot, lampaankääpä, vaaleaorakas, valmuskat ja nuoret, napakat kangastatit. Viljelysienistä siitake sopii myös hapattamiseen. Sienten ryöppääminen ennen hapattamista pysäyttää entsyymitoiminnan ja tuhoaa haitalliset mikrobit. Hapansieniresepti Varmistaakseen onnistumisen voi käyttää lisäksi hapankaalista saatua lientä. Se kaadetaan sienten päälle ja siten varmistetaan toivottujen mikrobien nopea voimakas toiminta. Sienten hapattamista voi kokeilla seuraavan ohjeen mukaan: 1 kg kiehautettuja mietoja sieniä tai esikäsiteltyjä rouskuja suikaleina 2–3 raakaa porkkanaa viipaloituna 2–3 raakaa sipulia lohkoina 2–3 hapanleipäviipaletta murennettuna 2 tl suolaa Mausteita ja vihanneksia voit käyttää maun mukaan, kuten tilliä, persiljaa, basilikaa, kuminaa, fenkolia, valkosipulia, valkopippuria. Kasvisten on oltava laadultaan hyviä ja puhtaita. Multaiset kohdat ja vioittuneet osat on poistettava. Säilöntään varataan lasinen, keraaminen tai muovinen tölkki. Suosituksena on, että täyttöaukko olisi mahdollisimman iso. Ennen täyttöä astia pestään huolellisesti. Painon avulla varmistat, että sienet pysyvät nestepinnan alapuolella myös voimakkaan käymisen aikana. Painoksi sopii pesty keitetty kivi tai jokin muu painava esine. Puoliksi täytetyn kivipussin saa mahtumaan astian suusta helpommin kuin suuren kiven, ja paino jakautuu tasaisemmin sienten päälle. Tuotteen happamuuden mittaamiseen tarvitaan pH-paperia. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Säilöttävät sienet ja muut aineet sekoitetaan hyvin ja painellaan tölkkiin tiukasti. Ilmakuplat olisi hyvä saada pois. Varmista sienten pysyminen niistä tihkuneen nesteen pinnan alla. Nesteeksi sopii myös kiehautettujen sienten oma keitinvesi, kunhan se ei ole rouskujen keitinvettä. Tehokkain neste on hapankaalimehu, jossa oikeat mikrobit ovat jo vallalla ja käynnistävät nopeasti voimakkaan maitohappokäymisen. Astia suljetaan, ja tölkki saa olla huoneenlämmössä muutaman vuorokauden, jolloin sienet käyvät ja hapantuvat. On vahdittava, että sienet pysyvät nesteen sisällä myös alkuajan voimakkaan kuohuvan käymisen aikana. Happamuus mitataan pH-paperilla. Kun tuotteen happamuus on laskenut pH 4,2:een, säilyke on riittävän hapan ja hyvin säilyvä. Tölkit siirretään viileään paikkaan jääkaappiin tai kellariin. Jos säilykkeen pH-arvo on yli 4,2, säilykkeeseen muodostuu voihappoja ja sienet pilaantuvat. Pilaantunut voihappoinen tuote on samea, pahanhajuinen ja pahanmakuinen, eikä se kelpaa syötäväksi. Virheetön hapansienivalmiste on kirkkaanvärinen, raikkaantuoksuinen ja hyvänmakuinen. Hapansienten maku muistuttaa ruisleivän tai piimän makua ja sopii hyvin suomalaisten tottumuksiin. Hapansieniä voit käyttää samaan tapaan kuin hapankaalia. Lähde: Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.