Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Eurovaalikone

Madekeitto maistui ja kalareissut muistuivat mieleen - ÄijäVirtaa-ryhmä kokoontui Tuurila-kodissa

Keuruun vanhaintukisäätiön palvelutalo Tuurilakodissa, Kertun kammarissa, tuoksui keskiviikkona herkulliselta, kun Eläkeliiton ÄijäVirtaa-ryhmän miehet olivat koolla kokkailun merkeissä. Kokoontumista ohjasi Mikko Jukola ja hän toimi myös pääkokkina. –Madeaikaahan nyt eletään, eli tämä teema sopii ajankohtaan hyvin. Made on talven herkku, mutta kalamme ei ole itse pyydettyä, vaan kaupan kalatiskistä, sanoi Jukola. Mateenpyyntikin oli toki usealle ryhmäläiselle tuttua hommaa. –Ennen kalastin joka talvi Pohjoisjärvellä, verkoilla ja koukuilla, kummallakin ja kyllä saalista tuli, kertoi puolestaan Pekka Siiskonen . Keskustelu kääntyi pian tämän talven kalansaaliisiin, jotka ainakin Keurusselällä ja mateiden osalta ovat miesten mukaan jääneet viime aikoina heikoiksi. Virkistystä ikääntyville miehille –Eläkeliiton ÄijäVirtaa -projekti on valtakunnallinen. Meillä Keuruulla siihen kuuluu yhteisiä kokoontumisia silloin tällöin. Tähän mennessä olemme käyneet retkellä Pilkkakodalla. Siellä oli varpuluutien tekoa ja makkaranpaistoa. Toisella kerralla kokoonnuimme Kimarassa ja kirkkoherra Ossi Poikonen oli vieraanamme, kertoo Eläkeliiton Keuruun yhdistyksen puheenjohtaja Urho Leppänen . ÄijäVirtaa-toiminnalla tuetaan ikääntyvien miesten hyvinvointia ja toimintakykyä. Ryhmiä kokoontuu eri puolilla Suomea. Yhteistyössä on mukana monia tahoja. Pienryhmissä, teematilaisuuksissa ja tapahtumissa yksin asuvat miehet pääsevät kohtaamaan toisia. –Yhteinen tekeminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja vertaisuuteen. ÄijäVirtaa-toiminta tuokin hyvää mieltä ja antaa mielekästä tekemistä ryhmässä toisten kanssa, kuvailee Leppänen. ÄijäVirtaa-toimintaan kuuluu myös koulutusta. Peruskursseilla perehdytään vapaaehtois- ja pienryhmätoiminnan mahdollisuuksiin ikääntyvien miesten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemiseksi. Kursseille voivat hakeutua kaikki yli 50-vuotiaat miehet. Madekeiton resepti 1-1,5 kg made nyljettynä ja sisälmykset poistettuna 1 sipuli 2 laakerinlehteä suolaa vettä 6-8 perunaa 2 porkkanaa 1 sipuli 5-10 maustepippuria 2 dl kermaa tai maitoa 100 g voita nippu tilliä 1. Paloittele made noin 5 senttimetrin paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Keitä madepalat ja sipuli laakerinlehdillä ja suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Nosta madepalat liemestä ja perkaa ne ruodottomiksi. Siivilöi keitinliemi. 2. Kuori ja lohko perunat, porkkanat ja sipuli. Kuullota niitä kattilan pohjalla voissa kevyesti. 3. Lisää keitinlientä reilusti sekä maustepippurit. Keitä kasvikset lähes kypsiksi ja lisää mateenpalat. Anna keiton vielä kuumentua ja lisää vielä lopuksi kerma. Tarkista maku. 4. Pilko valmiin keiton päälle tilliä. Tarjoa keiton kanssa hyvää leipää. Lähde: Martat