Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Eurovaalikone

Näin puhui ruokajuntti

Näyttelijä-kirjailija Antti Holma totesi eräässä radiohaastattelussa, että hän ei pidä syömisestä. Se on hänelle vain välttämätön paha, joka pitää suorittaa, koska ilman ruokaa ihminen ei voi elää. Lauluntekijä ja muusikko Jonsu Salomaa on taas sanonut, että ei hän varsinaisesti inhoa ruuan laittoa. Hänellä vain on todella monta asiaa, joita hän tekisi paljon mieluummin. Olen molempien taiteilijoiden kanssa enemmän tai vähemmän samaa mieltä. Ruuanlaitosta en pidä, koska se vie aikaa kaikelta muulta paljon kiinnostavammalta. Varsinkin kun valmistan sellaista safkaa, jonka nauttimisesta en pidä yhtään sen enempää, koska sekin toimenpide vie aikaa niiltä kiinnostavilta asioilta. Eikä asiaa helpota, että ruuan laittoon menee tunti ja syömiseen kymmenen minuuttia. Siksi onkin joskus veikeän hämmentävää huomata, että en ole aamupalan jälkeen syönyt koko päivänä. Vaikka olen negatiivinen ruuan suhteen, minulla on kuitenkin lempiruokia. Ne ovat lasagne ja lasagnette. Lisäksi syöminen on sosiaalisena tapahtumana yksi suosikkiajanvietteeni ollessani liikkeellä kavereiden kanssa. Syödessä voi keskustella, ei ole kiire ja yleensä ruoka on hyvää ja jos ei ole, siitä saa hyvän puheenaiheen. Ruoan kanssa on silti eräs hauska piirre, joka toisinaan huvittaa. Se millaista sen arvotus on. Itse arvotan korkeammalle parilalla paistetun lihapiirakan, jossa on nakkia ja paistettu kananmuna välissä ja lievästi mausteita, kuin esimerkiksi sushin. Sushi maistui minusta lähinnä sameasta järvivedestä ongitulta kalalta, joka oli viikon pesuvatsissa lojuneen märän saunavihdan lehteen kääritty. Ruokailuun kuuluu nykyaikana myös sosiaalisen median ilmiö, jossa valokuvataan ravintolassa tai kotona tehtyjä ruoka-annoksia ja laitetaan Facebookin, Instagramiin ja Snapchattiin ja mihin nyt ikinä tykkää. Tällainen sometus on kansan pureskelevassa suussa saanut nimen ruokaporno. Nimi on mielestäni ironisen kuvaava, joskaan en tiedä kuinka monella kastuu jokin muu alue kuin suupieli ruokakuvista. Ja tässä maassa jokaiseen pitäjään mahtuu vähintään yksi pizzeria, mutta lautasellista hanhenmaksaa, sinapinsiemeniä ja vihreitä sipuleita ankkaliemessä tai keitettyjä ranskalaisia etanoita olen nähnyt vain kuvina. Juuso Sievänen