Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Pääkirjoitus: Suomalaisen kouluruoan taso on ollut ja on korkea

Yle julkaisi tilaston, miten suuri osuus 8.-9. -luokan oppilaista on ilmoittanut THL:n kouluterveyskyselyssä, että jättää yhden tai useamman koululounaan väliin kouluviikon aikana. Keuruulla lounaan jättää väliin pojista 63 prosenttia ja tytöistä 37 prosenttia. Valtakunnallisessa vertailussa Keuruu sijoittuu listan kärkipäähän sijalle kolme tasatuloksella Ruoveden kanssa. Ainoastaan Keravalla lounas jätetään väliin useammin kuin Keuruulla. Suomalaisen kouluruoan tasosta on turha narista. On selvää, että satapäisen oppilasjoukon keskuudesta löytyy joku, jolle päivän ruokatarjonta ei maistu. Olisiko kuitenkin tärkeämpää, että ruokaa on tarjolla ja sitä on riittävästi. Toiset tykkää klassisesta makaronilaatikosta, toiset tykkää pinaattiplätyistä. Tällä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sen kanssa, että ruoan laatu olisi heikko tai ruokailuympäristössä olisi jotain vikaa. Syy siihen, miksi oppilaat jättävät viikossa yhden tai useamman kouluruoan väliin löytyy kotoa ja muualta opitusta ruokakulttuuritottumuksesta. Jos tehtyä ruokaa ei ole opittu arvostamaan aiemmin lapsuudessa ja nuoruudessa, niin ei sitä taitoa opi koulun ruokalassakaan. Suomalaisen kouluruoan taso on ollut ja on korkea. Mitattiinpa sitä millä mittarilla tahansa. Jyrki Pönkkä Uutistuottaja