Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Otollinen aika käsillä – herkkuja ja hyvinvointia kuusenkerkästä

Juuri tällä hetkellä kuusien oksien kärjet pursuavat ihanan kirkkaan vihreitä, meheviä kerkkiä. Ne ovat sangen monikäyttöisiä, sillä niitä voi käyttää hyvinvointiin sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kerkistä on valmistettu perinteisesti esimerkiksi siirappia flunssa- ja yskälääkkeeksi. Kerkkäjuoman puolestaan on uskottu myös piristävän. Kuusenkerkät sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksedantteja. Kuusenkerkkä sisältää lisäksi antibakteerisia eteerisiä öljyjä, joiden väitetään vähentävän kehon tulehdustilaa sekä edistävän hien, sapen ja liman eritystä. Kuusenkerkkiä on kansanperinteessä käytetty muun muassa kihtivaivojen ja reuman hoidossa, lisäämään virtsaneritystä, hoitamaan keripukkia, sappivaivoja sekä vatsavaivoja. Kerkkiä voi lisätä sellaisenaan salaatteihin, kalaruuan maustajaksi, kastikkeisiin, siirappiin, hyytelöihin ja jäätelöön. Niitä voi käyttää myös mausteena, teenä tai lisätä juomiin, kuten smoothieen. Talveksi niitä voi säilöä pakastamalla, uutteena tai upottamalla hunajaan. Kuusenkerkät kerätään touko-kesäkuussa, pohjoisessa hieman myöhemmin. Keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Oksien kärkiin kasvavat heleänvihreät kuusenkerkät kannattaa kerätä, kun ne ovat vielä pehmeitä. Joskus kuusi alkaa puskea niitä uudestaan joulukuussa, kun kuusi tuodaan sisälle lämpimään jouluksi. Varoitus!: Henkilön, jolla on astma tai hinkuyskä, ei pidä käyttää kuusenkerkkiä. Nopea ja helppo kuusenkerkkäjuoma 2 l kuusenkerkkiä 4 l vettä 25 gr sitruunahappoa 0,5 kg sokeria Kaada kiehuva vesi kerkkien päälle, lisää sitruunahappo ja anna seistä yön yli. Siivilöi ja lisää sokeri. Juoma säilyy jääkaapissa reilun viikon. Vinkki: Juoma sopii erinomaisesti boolin pohjaksi. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Kuusenkerkkäsiirappi keittämättä ja ikkunalaudalla Puoli purkillista kerkkiä Puoli purkillista sokeria Laita kerkät tiukasti purkin pohjalle, sokeri päälle ja laita lautanen kanneksi. Laita purkki aurinkoiselle ikkunalle. Aurinko lämmittää purkkia ja sokeri alkaa sulaa. Sulaessaan sokeri valuu kerkkien läpi ja imee niistä maut mukaansa. Kun kaikki sokeri on sulanut, voi siirapin siivilöidä puhtaaseen purkkiin käyttöä varten. Viileässä kerkkäsiirappi säilyy jopa pari vuotta. Vinkki: Voit maustaa valmiin siirapin esimerkiksi vaniljalla tai sitruunamehulla. Siirappia voi tarjota kastikkeena esimerkiksi vohveleiden, lettujen, jäätelön ja marjojen kanssa sekä riistaruokien lisäkkeenä. Sillä voi maustaa myös rahka- ja kermajälkiruokia. Kaunis vehreä kerkkä taipuu myös tervetuliaisdrinkin pohjalle; kaada päälle kuohuviiniä. Kerkistä voi tehdä teetä, kun kaataa niiden päälle kiehuvaa vettä, hauduttaa viitisen minuuttia ja maustaa juoman luomuhunajalla. Kerkillä voi koristella kauniisti juustokakun, mikseipä myös voileipäkakun. Kerkkiä voi jauhaa myös ihanan peston joukkoon tai savustaa hennosti grillissä ja upottaa sitten oliiviöljyyn mausteeksi. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Kuusenkerkkäkuorinta iholle Voit kuoria seoksella esimerkiksi kädet, jalat tai vaikka koko vartalon ihon. Tee silloin kolminkertainen annos. Kerkkien raikas eteerinen tuoksu tulee hyvin esiin suolan voimasta. 1 dl hienoa merisuolaa 3 rkl tuoreita kuusenkerkkiä 2-3 tl (luomu)hunajaa 3-4 rkl öljyä, esim. manteliöljy tai auringonkukkaöljy (2-3 tippaa kuusen eteeristä öljyä, ei pakollinen) Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi kulhossa sauvasekoittimella. Mikäli tahna jää liian kuivaksi, lisää hieman öljyä. Laita puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Käytä heti tai jos aiot käyttää myöhemmin, säilytä jääkaapissa. Säilyy enimmillään reilun viikon. Suola imee kosteutta kuusenkerkistä, joten kuorinta-aine säilyy jonkin aikaa. Muista! Säilö aina puhtain käsin ja välinein sekä varo, ettei purkkiin joudu vettä. Se heikentää ainesten säilyvyyttä. Vinkki: Kun alat kuorimaan ihoa tahnalla, voit lisätä käsiin hieman öljyä tai vettä. Se helpottaa tahnan levitystä iholle.