Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Kuusenkerkkä on vuoden yrtti

Kuusenkerkkä on vuoden 2017 yrtti. Valinnan tarkoituksena on lisätä luonnosta saatavien yrttien käyttöä ja tuntemusta. Kuusen nuoria, vaalean vihreitä vuosikasvaimia eli kerkkiä, ovat kotitaloudet käyttäneet siirappien, hillojen, hyytelöiden ja makeisten valmistukseen. Niistä on hauduttamalla tehty kerkkäjuomaa ja käytetty pienessä määrin smoothien yhtenä raaka-aineena. Kerkät ovat voimakasaromisia maun antajana, joita voidaan lisätä ruokiin ainoastaan vähäisiä määriä. Joillekin kuusenkerkät voivat aiheuttaa allergisia oireita. Kaupallisessa elintarvikekäytössä kuusen nuoret vuosikasvaimet ovat sallittuja kaikessa elintarvikekäytössä. Yritykset tekevätkin kuusenkerkistä muun muassa siirappeja, jauheita, erilaisia juomia sekä myyvät kerkkää myös pakasteena, kuivattuna ja jauheena. Ravintoloissa näkee kerkkiä käytettävän myös ruokien koristelussa. Lähituotteita myyvistä kaupoista saa myös kuohu- ynnä muita juomia, joissa on käytetty kuusenkerkkää valmistusaineena. Kuusen kerkät sisältävät runsaasti ravintokuitua ja C-vitamiinia. Kivennäisaineista ne sisältävät muun muassa kaliumia, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia. Kerkillä voidaan marinoida myös lihaa ja kalaa tai jauhaa sitä mausteeksi pääruokiin. Kuusenkerkkää voi lisätä myös haudutettavan teen joukkoon. Yleinen käyttötapa talvella on lisätä kerkkiä tai jauhetta sekoitettavan smoothien osaksi. Kerkkiä kerätään keväällä niiden puhjettua, noin 2– 4 sentin mittaisina ennen neulasten kovettumista. Keruun jälkeen kerkät käytetään tuoreena tai pakastetaan. Ne voidaan myös kuivata. Pakastettuna tai kuivattuna kerkkiä voidaan käyttää läpi vuoden. Vaikka kuusi kasvaa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta koko Suomessa, on yrttiharrastajien muistettava, että kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kerkkiä saa kerätä vain maanomistajan luvalla.