Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Viinejä harkiten joulupöytään – kotikalja ja tumma olut monen suosikki

Joulupöytä herkkuineen on monelle suomalaiselle yksi vuoden suurimmista ruokajuhlista. Ei siis ihme, että jouluherkkujen varaamiseen ja valmistamiseen käytetään tavallista enemmän aikaa. Kinkku on joulupöydän kunkku ja laatikoiden ystäville löytyy useita vaihtoehtoja. Vaan miten on joulupöydän ruokajuomien laita? Kiinnitetäänkö niiden hankintaan yhtä paljon huomiota jouluruokiin? Suomalaisten opittua yhä enenevässä määrin eurooppalaisia juomatapoja viinit ovat kasvattaneet suosiotaan yhä enemmän. Jos hakee jouluaterialta ruoan ja viinien harmoniaa, on joulupöytä juoman kannalta haasteellinen. Etikkaisen rosollin ja makeiden laatikoiden maut jyrätään helposti tanniinisilla ja tuhdeilla punaviineillä. Parkkihapot suorastaan räjähtävät suussa, kun imelletty perunalaatikko kohtaa kitalaessa tanniinisen punaviinin. Laatikoiden seuraan on haastavaa löytää punaviini toisin kuin lähes kaikkien punaviinien kanssa sopivan joulukinkun. Perinteiset kotimaiset ruokajuomat, maito, vesi, piimä ja kotikalja, sopivat hyvin suomalaiseen joulupöytään. Tumma olut on monen mielestä sopivin vaihtoehto jouluaterialle. Jos on päättänyt kuitenkin hankkia esimerkiksi punaviiniä, parhaiten sopivat runsaan hedelmäiset, hyvän hinta-laatusuhteen punaviini. Viinin valinnassa on suositeltavaa huomioida kaikki joulupöydän antimet. Jos väkeä pöydän ääressä on enemmän, voi harkita useamman eri viinin hankkimista. Viinit toimivat ruokailijoille verrokkeina, joista kehkeytyy helposti jouluaterialle mainio keskustelun aihe. Esimerkiksi pinot noir -rypäleestä tehdyt punaviinit taipuvat hyvin maksapasteijan ja kinkunkin kanssa. Toki poro vaatii tuhdimman kyytipojan vaikkapa syrah-rypäleestä. Tärkeämpää kuin liha, on sen kanssa tarjoiltava kastike. Jos kastikkeesta löytyy makeutta, tulee viinissäkin olla hiukkasen sokeria. Vanha punaviini lihalle, valkoviini kalalle -pinttymä istuu edelleen vahvasti suomalaisten mielissä. Joulupöydän kinkulle tai kalkkunalle istuu yhtä hyvin tammiset chardonnay-, viognier- tai pinot gris -rypäleestä tehdyt viinit. Lämminsavulohen seuraksi valitsisin itse sauvignon blanc -rypäleestä tehdyn valkoviinin tai pinot noir -punaviinin. Jos haluaa nauttia laadukkaan valko- tai punaviinin, kannattaa viini nauttia sellaisenaan ruoan jälkeen. Itselläni on jo usean vuoden ajan ollut tuhti italialainen amarone-viini jälkiruokana jouluaterian päätteeksi. Jälkiruokaviinejäkin kannattaa kokeilla makeiden jouluherkkujen kanssa, mutta silloin pitää muistaa, että viinin täytyy olla aina jälkiruokaa makeampaa. Muuten viini muuttuu karvaanmakuiseksi. Pääsääntönä on, että viini valitaan ruoan mukaan, eikä päinvastoin. Ja jos tykkää nauttia kylmäsavulohta vaikkapa cabernet sauvignonin kanssa, niin se on ihan ok. Yksi tykkää äidistä, toinen tyttärestä; jokainen on kuitenkin oman makuaistinsa paras asiantuntija. Hyvää ja maistuvaa joulua kaikille!