Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Pääkirjoitus: Lähellä tuotettu ruoka on kestävä valinta

Maailman ylikulutuspäivä meni ohi eilen keskiviikkona. Eilen me maapallon asukkaat olimme kuluttaneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Kulutuksemme ylitti laskennallisesti luonnonvarojen kestävän käytön. Suomalaiset tosin kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista laskennallisesti noin neljä kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Suomalaisten kansallinen ylikulutuspäivä oli jo 3. huhtikuuta, tiedottavat WWF Suomi ja ympäristöministeriö. Eipä sitä tule ajatelleeksi, miten monenlaisia vaikutuksia on silläkin, mitä suuhunsa laittaa. Ylikulutuksen suurimpia syitä ovat ruoantuotanto, liikenne ja asuminen. Suomalaisetkin käyttävät päivittäin muun muassa elintarvikkeita, jotka rahdataan tänne eri maailmankolkista. Meillä on kuitenkin aivan lähellä ympärillämme kotimaisen ruoan tuottajia sekä vielä melkoisen puhdas luonto, jonka antimia voimme hyödyntää. Hyvä on muistaa sekin, että Suomessa ruoan tuotantoa säätelevät tiukat normit ja tuottajien etiikka on korkealla tasolla. Ainahan sitä sanotaan, että Suomen kokoisen kansan toimilla on saman verran vaikutusta maailman mittakaavassa kuin hyttysen pissillä Itämereen. Mutta jos kaikki kuluttaisivat suomalaisten tavoin, tarvittaisiin yli kolme maapalloa, jotta kulutus olisi kestävällä tasolla. Siinä riittää miettimistä, kun seuraavan kerran menee ruokakauppaan.