Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Pönttölinnut tehosyynissä viikonloppuna

Pönttöbongauksen tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Osallistujilta kysytään, mitä linnunpönttöjä omalla pihalla tai muulla tarkkailupaikalla on sekä, mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt. BirdLife Suomi odottaa havaintojen kertovan myös pesinnän ajoittumisesta eri puolilla maata. Toukokuussa vallinneen viileän sään vuoksi monen lajin pesinnän odotetaan alkaneen tavanomaista myöhemmin. BirdLife korostaa, että pönttölintuja on tarkkailtava lintuja häiritsemättä. Pönttöihin ei pidä kurkkia tai pönttöjä avata. Havainnot pönttölinnuista voi ilmoittaa osoitteessa www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. Pönttöbongauksen tulokset päivittyvät tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivuille. Pönttöbongaus järjestetään nyt viidettä kertaa. Viime vuonna pönttölinnuista saatiin havaintoja lähes 3 900 paikalta ja yhteensä ilmoitettiin yli 35 000 pöntön tiedot. Talitiainen on helppo tuntea kirkkaankeltaisesta vatsasta, vihertävästä selästä, mustasta päästä ja valkeasta poskesta. Se on tavallisin pihan pönttölintu. Kirjosieppo on suunnilleen talitiaisen kokoinen: selkä, pää ja pyrstö ovat mustat, vatsa valkea. Siivellä on suuri valkoinen laikku. Naaraan selkäpuoli on ruskea ja siiven valkoinen laikku pienempi. Kirjosieppo on yleinen metsissä koko Suomessa ja pihapönttöjen tavallisin asukki talitiaisen ohella. Sinitiainen on hieman talitiaista pienempi, sen päälaki on kauniinsininen. Sinitiainen on runsastunut ja on pönttöasukkaana nykyään melkein yhtä tavallinen kuin talitiainen. Kuusitiainen on sinitiaisen kokoinen. Väritykseltään se muistuttaa haalistunutta talitiaista. Paras tuntomerkki on niskassa oleva iso valkea laikku. Kuusitiainen on melko yleinen pesimälintu eteläisessä Suomessa. Pihapiirin pönttölintuna se on kuitenkin selvästi sini- ja talitiaista harvinaisempi.