Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Koronavirus Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Omena yllättää – Valmista siitä suolaista piirakkaa, pastaa ja salaattia

Syksy on tullut, on taas omenan aika. Monelle on tuttua omenahillojen, omenamehujen ja omenapiirakan valmistus. Mutta tiesitkö että omenasta on paljon moneen muuhunkin? Miedon makunsa vuoksi se soveltuu niin suolaisen pariksi kuin myös salaatteihin. Kokeile surauttaa sitä smoothieihin. Se käy lähes minkä tahansa marjan tai hedelmän kanssa. Omenaa kannattaa myös viipaloida pakkaseen tai tehdä siitä aronian kanssa mehua. Kinkku-omenapasta 4 annosta 2 rkl öljyä, kuten rypsiä 1 valkosipulinkynsi tai 1/2 tl valkosipulirouhetta 1 iso sipuli 2–3 kotimaista keskisuurta omenaa 200 g hyvää palvikinkkua, palana tai suikaleina 4 dl (laktoositonta) kuohukermaa tai ruoka- tai kaurakermaa 1 rkl sinappia, mielellään makeaa 0,5 tl mustapippuria (ripaus yrttimaustetta) ripaus suolaa tuoretta ruohosipulia tai persiljaa Lisäksi: 8 kerää tagliatelle-pastaa 1,5 l vettä 1 tl suolaa 1. Kuumenna öljy pannulla. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynsi. 2. Kuori omenat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Omena voi olla makusi mukaan makeampaa syöntiomenaa tai kirpeämpää syysomenaa. Lisää omenakuutiot pannulle ja kääntele hetki. Varo palamista. 3. Lisää pannulle kinkkusuikaleet, kerma, sinappi, suolaa, mustapippuria ja yrttimaustetta. 4. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Tarkista maku. 5. Kiehauta suolalla maustettu vesi kattilassa ja lisää joukkoon tagliatelle. Anna kiehua hiljalleen, kunnes pasta on sopivan kypsää. Valuta ja lisää muiden ainesten joukkoon. Ripottele maun mukaan päälle tai joukkoon hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa. Suolainen piirakka kinkusta ja omenasta 6 annosta Pohja: 125 g voita tai margariinia 1 dl kaurahiutaleita 2 dl vehnäjauhoja 1 rkl vettä hieman vehnäjauhoja taikinan vuokaan taputteluun 1. Pehmennä ensin mikrossa sulatusteholla hieman voita. Sekoita pehmeä voi, vehnäjauhot ja kaurahiutaleet. Lisää lopuksi tilkka vettä, sekoita. 2. Voit tehdä piirakan joko irtopohjaiseen kakkuvuokaan (halkaisija 22 senttiä), jolloin siitä tulee korkeampi piiras tai perinteiseen piirakkavuokaan (halkaisija 24–25 senttiä). Jos käytät kakkuvuokaa, laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa se vuoan kokoiseksi ympyräksi. Painele taikina pohjalle ja reunoille 2–3 sentin korkeuteen. Jos käytät piirakkavuokaa, painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. 3. Taputtele piirakkapohjan ainekset jauhojen avulla vuokaan. Reunat hieman korkeammiksi. Siirrä piirakkapohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Täyte: 1 sipuli 200 g palvikinkkua palana tai suikaleina 1 rkl voita tai margariinia 100 g juustoraastetta maun mukaan 200 g kotimaista omenaa kuutioina 1 purkki ruokakermaa, maustettu mustapippurilla, laktoositon 2 (luomu)munaa 1. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi, paitsi jos käytät valmiita kinkkusuikaleita. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi paistinpannulla. Lisää kinkku ja sipuli. Vähennä kohta lämpöä, etteivät ne pala. Paista hetki, kunnes sipuli on kuullottunut. 2. Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita ruokakerma ja munat kulhossa. 3. Levitä kinkku-sipuliseos vuoan pohjalle. Kaada päälle kerma-munaseos. 4. Ripottele päälle kuutioitu omena ja sitten juustoraaste. 5. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita uunin pohjalle jokin paistokulho, koska irtopohjavuoasta aina tippuu nestettä uunin pohjalle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175 asteessa 45–50 minuuttia uunista riippuen. Piirakka saa ottaa hieman väriä pintaan. 6. Piirakka menee kevyenä lounaana, lämpimänä iltapalana tai illanistujaisissa raikkaan salaatin kera. Sopii myös kahvipöytään. Täyteläinen ja raikas omena-kaalisalaatti 3–4 annosta 1 kotimainen makeahko omena 300 g valkokaalia 4 rkl mangomajoneesia tai tavallista majoneesia 1 limetti, kuoriraaste ja mehu 1 rkl omenaviinietikkaa suolaa ja mustapippuria 1 ruukku tuoretta korianteria tai haluamaasi yrttimaustetta 1. Ota kaalista ulommat lehdet pois, huuhtele kaali. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja palastele vielä viipaleet. Poista omenasta siemenkota ja leikkaa hedelmä pikku paloiksi tai ohuiksi tikuiksi. 2. Sekoita majoneesi ja etikka keskenään. Raasta pestystä limetistä sen vihreä kuoriosa ja purista hedelmästä mehu. Lisää mehu ja kuoriraaste majoneesin joukkoon ja sekoita kastike kaali-omenaraasteeseen. Mausta salaatti suolalla ja pippurilla. 3. Hienonna tuoretta korianteria salaatin pinnalle.